Annons

Annons

Annons

Insändare
Skolvåldet har med nedskärningar att göra

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Arkivbild, Kajsa Thorp Backlund

Annons

Det är med sorg jag har följt VLT:s artiklar gällande våldet i skolan. Hur kan det ha blivit så här? Har det något att göra med de kontinuerliga nedskärningarna som drabbat skolan år efter år? Att det ständigt dragits ner på personal och att personalen som finns kvar fått sämre villkor?

Jag vet inte om den slutsatsen dragits av politikerna i Västerås, men om så inte är fallet är det hög tid. Färre vuxna betyder färre lärare som läs-, räkne- och skrivtränar med eleverna, färre vuxna som barn kan ty sig till, som känner eleverna och ser när något inte stämmer.

Annons

Annons

I Stockholm har det nya lärarfacket samlat skolpersonal, 2 500 som nyligen demonstrerade och krävde att de styrande tillför mer resurser till skolan. De styrande lyssnade och har lovat ytterligare 102 miljoner kronor (av krävda 250 miljoner kronor), något som kommer göra lite skillnad. Tyvärr kommer 25 av de miljonerna gå till marknadsskolor som redan gör ett överskott och således inte borde få del av de pengarna. Lagen säger dock att skattepengarna ska gå till dem också.

Enligt pålitliga opinionsinstitut vill väljarna, oavsett parti, att möjligheten att göra vinst inom sektorerna vård, omsorg och skola ska avskaffas. Något är fundamentalt fel när det är så stora skillnader mellan politikernas handlingar och väljarnas åsikter. Skolan i Västerås behöver mer pengar men ännu viktigare är att få ett nytt regelverk som omfördelar skolans resurser så att pengarna verkligen går till elevers utbildning.

Lokalpolitiker, ni måste börja påverka på riksplanet.

Skolpengen ska gå till utbildning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan