Annons

Annons

Annons

Debatt
Det är enkelt att vara klimataktivist

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Pavel Golovkin

Annons

Oavsett om vädret är varmare eller kallare, om det regnar mer eller mindre, om det snöar mer eller mindre eller om det blåser mer eller mindre så kan en passionerad klimataktivist alltid referera till klimatförändringar. Vi blir dagligen via media tvångsmatade med uppgifter om en pågående klimatkris.

Hela upplägget från mediaeliten med SVT i spetsen för tankarna till fanatisk religion och sekterism. SVT:s klimatalarmister med Erika Bjerström i spetsen har länge försvarat sin alarmism med det mångtydiga uttrycket ”kan bli”, när hon flyger jorden runt för att leta upp onormala väderförhållanden.

Talande för klimatsekten är att FN:s generalsekreterare redan för 50 år sedan förutspådde att domedagen  skulle inträffa inom 10 år och många har sedan den dagen med jämna mellanrum förutspått allt från tipping-points till irreversibla klimateffekter.

Annons

Annons

Klimatförändringar har pågått i 4,5 miljarder år och givetvis pågår och fortgår klimatförändringar, därom torde vi alla kunna vara överens. 4,5 miljarder – det är många nollor det. Närmare bestämt 4,5 följt av 8 nollor. Människan har funnits på jorden under mindre än 0,01 procent av den tiden och klimatet kommer att fortsätta utvecklas långt efter det att homo sapiens tillhör historien.

Klimatförändringar har över tid inneburit både betydligt kallare liksom varmare klimat, högre och lägre havsnivåer och mer än 1 000 procent högre CO2-nivåer än dagens. Av jordens totala produktion av CO2 står mänsklig aktivitet för hela 4 procent och en stor andel av dessa 4 procent absorberas av hav och land. På grund av dessa ynka 4 procent är världens politiker beredda att skuldsätta oss på nivåer vi dödliga omöjligtvis kan föreställa oss. Det är uteslutande politik och inte vetenskap.

Att människan tror sig kunna inte bara styra klimatet utan dessutom frysa klimatet med de förutsättningar som gäller i dag är borderline ett utslag av hybris. Det torde inte krävas några avancerade kunskaper i naturvetenskap och historia för att inse det omöjliga i det projektet och de enorma kostnaderna som föder och matar denna hybris är något våra barn och barnbarn får betala.

SVT ska i enlighet med Public service regelverk rapportera både opolitiskt och konsekvensneutralt. Media-eliten med SVT i spetsen har dock länge, envist och ensidigt marknadsfört en befintlig eller kommande klimatkris. SVT har i snart ett decennium frångått konsekvensneutraliteten och ensidigt rapporterat för klimatalarmismens räkning med argumentet att det – enligt SVT – råder konsensus i klimatfrågan. Effekten blir att klimatskeptiker inte får komma till tals och svensken tvångsmatas med klimatalarmism.

Annons

Annons

En annan effekt har blivit att varenda klimataktivistisk kotte, trots ytterst bristfälliga kunskaper uttalar sig i tal och skrift som om dom vore värsta klimatexperterna. Många av dessa aktivister kan inte ens skilja på miljö och klimat.

SVT och mediaeliten tycks inte inse att något konsensus inte kan existera i forskningsvärlden – lika lite som något facit. Forskning innebär att konstant söka mer förståelse oavsett vilket område forskningen gäller.

Genom historien har påståendet om konsensus enbart varit ett sätt att undvika debatt genom att hävda att saken redan är avgjord. Vetenskapligt arbete har ingenting med konsensus att göra. Att hävda konsensus är snarare resultatet av ett politiskt mål.

Vetenskap kräver endast att en forskare råkar ha rätt! Ensidigt alarmistiska argument från klimataktivister påminner om argument från ett rabiat fruntimmer med PMS snarare än faktisk vetenskap. – How dare you?

Leif Kullberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan