Annons

Annons

Annons

Till minne

Till minne – Gunnel Bernqvist

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Anmäl text- och faktafel

Specialläraren Gunnel Bernqvist har lämnat oss efter en kort tids sjukdom. Hon blev blev 81 år. Närmast anhöriga är sonen Karl med hustrun Emma och barnen Klara, Hugo och Oskar boende i Tyskland och livskamraten Ingemar.

Annons

Gunnel var född i svenskspråkiga Österbotten, Finland. Efter studentexamen påbörjade hon studier i Ekenäs. När familjen flyttade till Sverige avslutade Gunnel sin lärarutbildning i Falun.

Annons

Gunnel tjänstgjorde först i Dalarna och flyttade därefter till Västerås med sin man. I arbetet upptäckte hon att mellan 5 och 15 procent i en klass har olika språkliga störningar. En del av dessa var allvarliga. Här startade Gunnel egen utveckling av olika metoder för att hjälpa eleverna. Därför läste Gunnel kompletterande utbildningar vid Stockholms Universitet.

Många rektorer ansåg att man kunde spara in på speciallärarna. Resultatet blev att många tappade sugen i elevgruppen och bråkigare klasser. Med detta som bakgrund vidareutvecklade Gunnel på egen hand fem olika arbetsmetoder anpassade för att möta eleven och hjälpa föräldrarna att medverka på rätt sätt. En metod var ljudbaserad. Med korta 20 minuters pass fick eleven med ljud, repetition och skrift hitta sin väg in i språkets värld. Hon var fenomenal i att lyfta fram elevens självförtroende och tro att bokstäver och siffror gick att tolka och hantera.

Gunnel lyckades med att skapa motivation hos problemeleven. Det var lustfyllt att komma till Gunnel. Eleven gick ut med ett brett leende med ord som ”nu känner jag att jag förstår vad bokstäverna betyder och kan läsa”.

Gunnel har framgångsrikt stöttat många unga med språkstörningar att finna sin väg till att kunna läsa och skriva. Dessa hjälpta elever är i dag civilingenjörer, lärare, sjuksköterskor, ekonomer med mera.

Annons

Annons

Ända fram till sin död hade hon ett omfattande kontaktnät med sina forna elever. Viss forskning har genomförts av dessa arbetsmetoder, men det finns mycket kvar att göra innan skolorna klarar det som Gunnel genomförde.

Ingemar Andréason

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan