Göran är född och uppvuxen bland annat på Söder i Stockholm. Efter grundskolan sökte han in till gymnasiet och kom in både på utbildningen till fotograf och ingenjörslinjen. Men Göran hade bestämt sig för ett sabbatsår från skolan och flyttade till Västerås där hans pappa bodde och drev en konstruktionsfirma.
En fredag förmiddag i slutet av augusti 1973 gick Göran, 16 år, till Arbetsförmedlingen och hörde sig för om det fanns något jobb. Han fick ett positivt svar.
– Dåvarande mörkrumsarbetaren på VLT, Gunhild Malmberg, hade dagen innan fått reda på att hon skulle bli reklamfotograf i stället. Så jag gick upp till VLT på eftermiddagen och fick då frågan om jag kunde börja redan på måndagen.
Annons
Annons
Efter ett halvår undrade fotochefen om Göran inte kunde vänta med att plugga för att fortsätta arbeta på VLT i stället.
– De var tvungna att prata med pappa först och han sa att jag själv fick bestämma hur jag ville göra. Jag tänkte då att plugga, det kan jag göra senare. Men senare kom aldrig.
Förutom arbetet i mörkrummet hängde han med fotograferna ut på jobb.
– Jag fick låna kamerautrustning av dem och jag jobbade dubbla skift, på dagtid som kopist och fotograf på kvällen. Jag var ambitiös på den tiden, för jag ville ju lära mig. Men det har ju ordnat upp sig sen, säger han och skrattar.
Just skrattet och humorn, nja… eller brist på humor, (beror på hur man ser det) är något man förknippar med Göran. Men allvaret finns så klart också där – och kunskapen framför allt.
– Jag har alltid tyckt om att testa nytt. Jag var för plastpapper, jag var för dia och digitalkamera. Jag fick den tredje digitalkameran i Sverige som var pressanpassad.
Men Göran fick sin första kamera långt innan dess. Han var bara sex år när han fick en systemkamera då intresset för fotografering ligger i släkten.
– Min farbror var en avancerad fotograf och hade egen firma i Hägerstensåsen och min pappa var också en avancerad fotograf, likaså min syrra.
Kommer du ihåg ditt första fotojobb på VLT?
– O ja. Det var ett statsbesök i Turbinhuset och det var väldigt mörkt därinne… Jag fick slå på en blixt.

Narvik i början 1990-talet. Foto: Anna Widerberg
Kan du nämna några uppdrag du varit på, som berört dig lite extra?
Annons
– Svältkatastrofen i Etiopien, där var det skönt att ha en kamera att skydda sig bakom. Men känslorna kom efteråt.
– Sedan har vi Rumänienresan med alla gatubarnen och resan till Sarajevo, när kriget höll på att ta slut. Jag kommer alltid ihåg bilden när en man sitter framför sin bäste väns grav och säger ”här är alla hjältar utom jag”.
Annons
Några roliga uppdrag då?
– Jag har plåtat mycket sport. Alla SM-guld med VSK-bandy har varit jätteroliga och när VSK gick upp i Allsvenskan, då bildade vi en sport-elva med fotografer och sportreportrar. Sedan har jag haft förmånen att jobba med Torsten Jansson (tidigare reporter på VLT), med serien ”Historien om en stad” och HS-98, det var under den stora sjukvårdsreformen som vi åkte runt och gjorde stora reportage på.
– Ett annat roligt jobb var första friidrotts-VM i Helsingfors 1983, där jobbade jag för FLT, (nu TT). Carl Lewis, Matti Vainio och andra superkändisar var där.
Kan du nämna några andra kändisar du fotat?
– Kungen så klart men även påven Johannes Paulus II. Det var efter att vi träffades som han blev helgonförklarad, jag vet inte om det har något samband, haha.
– Sedan har jag fotat Erling Persson i London (H&M:s grundare).

Göran har även fotograferat till ett par böcker som tidigare kollegor givit ut. ”Om bandy vore livet”, av Anders Lif samt ”Historien om en stad”, av Torsten Jansson.
Har du tänkt någon gång under dessa år att du skulle söka dig någon annanstans?
– Jag fick erbjudande om att byta ett år till FLT, men då sa dåvarande chefer nej, och likaså till LT Södertälje för många år sedan, de var ju en bra bildtidning då och jag var lite sugen på att flytta tillbaka till Stockholm, men jag fick ett nej på det också. Och under Mittmediatiden, då hade jag tänkt gå i pension.
Annons
Om du inte hade jobbat som fotograf?
– Då hade jag jobbat som ingenjör hos min pappa. Men jag ångrar inte en sekund att jag valde VLT, jag skulle ha gjort samma sak igen, bara jag slapp Mittmedia-tiden, annars har det varit jättebra.
Vilken är den största förändringen på de här 50 åren du jobbat på VLT?
– Att journalistiken har blivit mer lokal. Med tanke på att jag reste så mycket som jag gjorde och att vi hade samarbete med FLT. Jag var på flera SM i friidrott och fotbollslandskamper för FLT. Jag var i Italien inför påvebesöket i Sverige och när Sverige skulle gå med i EU var jag och en reporter i Polen och tittade på jordbruket.
Annons
Sedan i början av 2000-talet jobbar Göran på VLT:s webbredaktion.
– Jag är liveredaktör nu och hoppar in som frontchef ibland, jag tycker det är jätteroligt med desken just nu, som jag tycker har utvecklats riktigt bra. Det är för att det är så roligt som jag inte gått i pension.
– Vi är på väg in i en spännande tid. Bonnier har gjort väldigt mycket bra och satsar på det lokala och Nordström (Daniel, ansvarig utgivare) är också en av anledningarna till att jag är kvar.

Som liveredaktör skriver Göran snabba nyheter, ofta händelsenyheter, för VLT och sex andra tidningar.
Bild: Kenneth Hudd
Ett axplock ur Göran Widerbergs härliga bildskatt:

Ishockey i december 1973, Skultuna–Sura.
Bild: Göran Widerberg

Gamla olympiastadion i Sarajevo hade förvandlats till ett stort gravfält i samband med kriget. Bilden är från en reportageresa som Göran gjorde tillsammans med Torsten Jansson 1996.
Bild: Göran Widerberg
Annons

Livets första ögonblick på förlossningen i Västerås 1994.
Bild: Göran Widerberg

En vanlig groda passerar Djäknebergsgatan för att ta sig till dammarna på Djäkneberget 2008. Men grodan missade avspärrningen, som har satts upp för att skydda den och dess artfränder från biltrafiken, och hoppade framför den i stället. Grodan klarade sig ändå oskadd.
Bild: Göran Widerberg

Storm på Rönnby 2007.
Bild: Göran Widerberg

Percy Barnevik utanför huvudkontoret Ottar i Västerås i juni 1980.
Bild: GÖRAN WIDERBERG
Annons

Svältkatastrof i Etiopien 1984. En liten flicka låg utanför nödhjälpslägret i Bata. Om den lilla flicka överlevde är oklart.
Bild: Göran Widerberg

Thore Skogman möter gatubarn i Bukarest 2001.
Bild: Göran Widerberg

Rumänien är ett av Europas fattigaste länder. Bild tagen 2001.
Bild: GÖRAN WIDERBERG

Bukarests kulvertar 2001. Gianina, 24 år, klättrar ner i hålet där hon bor med dottern Alexandra och tio andra personer.
Bild: Göran Widerberg

Gatubarn i Rumänien 2001. Voli sover djupt medan hans kompisar sniffar aurolack.
Bild: Göran Widerberg
Annons

Kungaparet besökte Västerås 1990.
Bild: GÖRAN WIDERBERG

Kyligt bandy-VM i Arkhangelsk, Ryssland, 1999. Vattnet fryser när Ola Fredriksson dricker.
Bild: Göran Widerberg

Tågolycka utanför Norra station mellan Tillberga och Finnslätten 1977. Passagerare håller om varandra för att söka stöd efter det hemska som hänt.
Bild: Göran Widerberg

Erling Persson, Hennes & Mauritz.
Bild: GÖRAN WIDERBERG

Ola Johansson med SM-bucklan efter sin trettonde och sista SM-final 1993.
Bild: Göran Widerberg
Annons

Påven Johannes Paulus II.
Bild: Göran Widerberg

1989. En japansk pappa får sitt livs knäpp på minstingen och Johannes Paulus II. Men hans son verkar mest intresserad av guldkorset, som påven har hängande om halsen. Påven hette från början Karol Wojtyla och var ärkebiskop i Krakow i Polen.
Bild: Göran Widerberg

3 maj 1982. Ett 30-tal ungdomar ockuperade på lördagen rivningsfastigheten på Knutsgatan 7 i Västerås. När polis kom till platsen hade ungdomarna barrikaderat sig på övervåningen genom att blockera uppgången med skolbänkar. Så stod det i vlt den tredje maj 1982. Ungdomarnas krav är att huset skall göras om till allaktivitetshus. Foto: Göran Widerberg /VLT:s arkiv

Göran har plåtat åtskilliga bilder under åren på VLT. Här bläddrar han bland en liten hög med arkivbilder och gamla tidningar.
Bild: Kenneth Hudd