Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Artikeln som försvann i VLT

Pehr-Johan Fager och andra vaccinkritiska debattörer brukar hävda att de de absolut inte vill sprida konspirationsteorier. Men, det är exakt vad de gör.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

För ett par veckor sedan gjorde VLT ett misstag och jag vill betona att det inte var vår debatt- och insändarredaktör Maria Slagbrand som gjorde misstaget. Misstaget berodde på andra orsaker – och det ansvaret och felet ligger på mig i egenskap av ansvarig utgivare för VLT.

VLT publicerade nämligen en debattartikel den 19 augusti med rubriken ”Coronaviruset har haft motsatt effekt”. Den var skriven av Pehr-Johan Fager, som kallar sig oberoende hälsodebattör. Den publicerades både i tidningen och på vlt.se.

Annons

Alla debattartiklar som kommer till VLT:s redaktion bedöms och faktagranskas innan eventuell publicering – och det var här VLT gjorde misstaget. Artikeln publicerades nämligen innan den hade faktagranskats. Därför tog jag beslutet att avpublicera den från vår sajt.

Annons

Debattartikeln förde nämligen fram en rad synpunkter, men relevanta källhänvisningar saknades i texten.

En användare på X, som kallar sig "Läkarupproret" skrev detta efter att VLT avpublicerat artikeln.

Direkt efter avpubliceringen började mejl strömma in till VLT – främst från anonyma avsändare – som ifrågasatte beslutet. Alla fick svar. Somliga nöjde sig med den förklaring de fick, andra fortsatte mejlväxlingen med antydningar om att VLT blivit utsatta för påtryckningar från olika myndigheter och därför valt att avpublicera.

Sanningen är att de enda påtryckningar VLT har fått i detta fall är från just konspiratoriskt lagda vaccinkritiker. Inte minst på plattformen X, som tidigare hette Twitter, har diskussionen fortsatt: "Detta är helt klart censur". "Chefredaktören är köpt till tystnad". "Globalisterna Bonnier har tagit chefredaktören i örat". "VLT har uppenbarligen blivit kontaktade av MSB". "VLT har amputerat sin ryggrad". "VLT dödar fakta". "VLT belyser inte båda sidor i samhällsfrågor". "VLT låter inte sanningen komma fram".

Detta är endast några av de synpunkter som förts fram. Pehr-Johan Fager själv var också kritisk till att artikeln avpublicerades. Därför fick han också möjlighet att skriva en ny debattartikel i VLT. I den för han fram sin kritik.

Annons

Pehr-Johan Fager fick chansen att på nytt skriva en debattartikel efter att hans tidigare artikel avpublicerats.

Annons

"Jag, och många med mig, skulle nog kalla det censur. Vissa saker får bara inte komma fram då det kan störa det officiella narrativ som finns. Och speciellt när det gäller covid-19 som berört de flesta människor här i världen", skriver Fager i debattartikeln.

Men, det här handlar givetvis inte om censur. Censur är någonting helt annat än att få en debattartikel refuserad, vilket de allra flesta också vet. Alla har rätt till sin åsikt, men det är ingen mänsklig rättighet att få en debattartikel publicerad hos en nyhetsförmedlare som VLT.

I VLT har man rätt att vara kritisk mot VLT, mot vaccin, eller mot vad man vill. Men, kritiken måste vara underbyggd och innehålla relevanta källhänvisningar. Fager har visserligen i efterhand preciserat källorna till sin ursprungliga artikel. Dessa bedömer jag inte som tillförlitliga och därför har inte heller artikeln publicerats på nytt.

"Att ta bort min artikel späder bara på de konspirationsteorier som redan finns, något jag förmodar att VLT, med Daniel Nordström i spetsen, inte vill bidra till", skriver Fager vidare i sin debattartikel i VLT.

Nej, VLT vill definitivt inte späda på konspirationsteorier.

Det var just av den anledningen som vi avpublicerade debattartikeln.

Man får vara kritisk mot vaccin, eller mot vad man vill, på VLT:s debattsidor. Men, åsikterna måste vara faktabaserade.

Bild: Anders Brage

Annons

Annons

Tre heta

Christofer Udd

I helgen drar Surahammars IF igång träningsmatchandet inför hockeysäsongen. Men det blir utan trotjänaren tillika lagkaptenen, som nu valt att avsluta karriären. Tolv säsonger och 473 matcher fick räcka.

Tsegay Mehari

Poeten satt isolerad och blev torterad i ett av världens värsta fängelser under fyra års tid. Hans självbiografi från 2021 ges nu ut på svenska. VLT:s kulturredaktör, Maria Björkman, har läst västeråsarens drabbande livshistoria.

Lisa Hellenberg

Efter fem raka segrar har VSK:s fotbollsdamer gjort toppstriden i division 2 västra Svealand till en ny rysare. "Då kände vi att vi behöva testa något nytt. Vi hade inget att förlora", säger tränaren Lisa Hellenberg.

Citatet

Världens bästa doktor är veterinären. Han kan inte fråga sina patienter vad det är för fel – han måste veta.

Will Rogers (1879–1935), amerikansk skådespelare, komiker och kolumnist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan