Annons

Annons

Annons

Till minne

Till minne – Stellan Bandh

Stellan Bandh avled i stillhet den 26 juli.

Annons

Vår vän, och tidigare kollega, överläkaren Stellan Bandh, har gått bort. Han avled i stillhet den 26 juli.

Stellan Bandh arbetade över 40 år inom hjärtsjukvården på Medicinkliniken i Västerås. Genom denna långa gärning blev vi många läkare som formades av honom. Han var, på många sätt, unik:

Hans hjärna tycktes rymma det mesta; ett fotografiskt minne gällande resultaten från läkemedelsstudier, men också lukten och smaken på ett specifikt bordeaux-vin. Lägg till detta att han var mycket beläst inom skönlitteratur och hade ett stort människointresse. Äger man sedan förmågan att snabbt fatta beslut, är det lätt att förstå varför Stellan blev både omtalad och omtyckt under sin läkargärning.

Annons

Annons

Hans dörr stod alltid öppen för oss yngre kollegor. Genom åren har vi har ställt tusentals frågor till honom, bett om råd, handledning, bollat tankar och idéer. Han var en mentor, i ordets rätta bemärkelse.

När nya läkemedel ska tas fram, genomförs s k kliniska studier, där en etablerad behandlingsregim prövas mot en ny. I vår bransch använder vi begreppet randomiserade, dubbelblindade studier, ett fundament inom evidensbaserad medicin. Stellan var där en stor tillgång, både lokalt, nationellt och internationellt. När en ny behandlingsregim sedan blivit praxis, kunde han, på ett klokt sätt, införa detta i klinisk vardag, i och med sitt omfattande, patientnära arbete på hjärtintensivvårdsavdelningen (HIA), hjärtavdelningen och hjärtmottagningen.

Genom åren har det varit många västmanlänningar som fått hjälp av honom med sina hjärtåkommor.

Men, han var nästan okänd utanför den internmedicinska kretsen av patienter och kollegor. Han trivdes inte i rampljuset, ställde sig i bakersta ledet när det skulle tas fotografier och var inte särskilt bekväm när det krävdes att han skulle hålla en föreläsning. Just av denna anledning känns det angeläget att få skriva dessa minnesord över en så betydelsefull kollega.

Våra tankar går idag till Tanja och barnen.

Inom hjärtsjukvården i Västerås och i Västmanland kommer Stellan alltid vara hågkommen som en central gestalt!

För hjärtsjukvården i Västmanland

Ingemar Lönnberg

Charlotta Hammar

Josefin Viklund-Kamienny

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan