Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Vågar man njuta av vädret numera?

Ett stilla sommarregn. En ovanligt varm höstdag. Ett ymnigt snöfall. Ett magiskt åskväder. Vågar man numera glädja sig när vädret överraskar? Det känns tveksamt.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Jesper Ahlin Marceta / Tony Persson

Annons

Anmäl text- och faktafel

Sommaren 1994. Det pratas ännu om den och det beror inte enbart på det som hände i USA. Det var sommaren när Thomas Ravelli räddade straffar och dansade vilt, när Tomas Brolin gjorde sina piruetter och Sverige grävde guld, eller åtminstone brons, i fotbolls-VM.

Sommaren 1994. Thomas Ravelli räddade straffar och dansade i USA. Sommaren i Sverige var strålande.

Bild: TT

Men, det var också en osedvanligt härlig sommar. Det kändes som om den aldrig ville ta slut. Inte minst under juli 1994 var det rekordvarmt. Det badades i fontäner efter det svenska fotbollslagets segrar och vi njöt. För på den tiden kunde man utan större eftertanke njuta av vädret och dess skiftningar. Trodde vi i varje fall.

Annons

Annons

Klimatförändringarna var, förstås, i full gång redan för knappt 30 år sedan. Men det är skillnad nu. Då var vi olyckligt ovetande, kanske till och med korkade. Vi har mer hårda fakta nu. Det är bra, även om vi borde ha vaknat upp långt tidigare.

Förra helgen var det översvämningskaos i Västerås och SMHI utfärdade en röd varning för extremt höga flöden i Svartån. Men, efter regn kommer solsken som den gamla filmen från 1946 heter på svenska. Plötsligt blev det under denna vecka högsommarvärme i stan. Är allt detta normalt?

Ja, självklart säger somliga. Vädret varierar och det är helt korrekt. Det har varit höga flöden i Svartån förut och såväl osedvanliga väderväxlingar och oväntade väderkatastrofer har alltid inträffat genom åren.

Svartån för en knapp vecka sedan. Osedvanligt höga flöden efter regnovädret.

Bild: Tony Persson

Annons

Men, faktum kvarstår. Det är en betydande skillnad mellan klimat och väder. De båda sker nämligen under olika tidsskalor, vilket Bolin Centre for Climate Research pedagogiskt förklarar. Vädret avgörs av atmosfärens kortsiktiga förhållanden. Klimatet avser vädrets långsiktiga förhållanden.

Annons

Även om vädret under alla år stundtals kunnat vara extremt är mer extremt väder att vänta framöver. Det beror helt enkelt på klimatförändringen.

Enligt Naturvårdsverket har den globala medeltemperaturen ökat snabbare sedan 1970 än vad den gjort åtminstone de senaste 2 000 åren. Jordens medeltemperatur de senaste årtiondet har med stor sannolikhet inte varit så hög på omkring 125 000 år.

Vi har missbrukat Moder Jord.

Allt detta är förstås vårt, vi människors fel. Vi har missbrukat Moder Jord. Vårt utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid, är huvudorsaken till uppvärmningen av jordens klimat.

När man tänker på det är det lätt att tappa hoppet om framtiden. Men, att tappa hoppet är det sämsta vi kan göra. Vi ska givetvis fortsätta att leva och njuta av solens värme och vädrets skiftningar, men vi måste också inse att vi måste agera och inte kan fortsätta att bara köra på och låtsas som att klimatförändringen inte existerar.

Annons

Vi alla behöver inte vara Greta Thunberg och vi bör definitivt inte blockera vägar och limma fast oss på landningsbanor i desperata klimataktioner. Jag har nämligen oerhört svårt att se hur civil olydnad och brottsliga gärningar långsiktigt skulle rädda vår planet.

Men vi alla kan göra någonting med enkla medel. Våra val i vardagen avgör vår framtid och de mer klimatsmarta val, som vi borde ha gjort för länge sedan, måste göras nu.

Annons

Det finns helt enkelt ingen tid att vela och ja. Jag vet smärtsamt väl att jag själv kan göra mer än jag gör i dag för att mer varsamt vårda vår gemensamma miljö.

Jag tror inte att jag är ensam om det.

Vi alla kan inte vara Greta Thunberg, men vi alla kan göra någonting – och vi måste göra det nu.

Bild: Tim Aro/TT

Tre heta

Angelica Öhrn

Västeråsförfattaren är nominerad till priset Barnens romanpris i Karlstad. Det är en hennes bok ”Hål i nätet” som släpptes i våras som är en av fem nominerade böcker.

Annons

Iida Mettälä

Socialt beskriver hon sig som tillbakadragen. Men på planen är innebandylaget Rönnbys nyförvärv tydlig med att hon sätter ribban högt. "Jag siktar på att bli världens bästa back", säger hon.

Gzim och den frusna sjön

Konstverket av Knutte Wester kommer att plockas bort från sin plats på Smedjegatan under en tid eftersom träbordet det sitter på är i dåligt skick och ska ersättas med ett nytt.

Citatet

Alla talar om vädret, men ingen gör någonting åt det.

Charles Dudley Warner (1829–1900), amerikansk humorist.

Inbäddat innehåll

Bild: Jesper Ahlin Marceta, Tony Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan