Annons

Annons

Annons

Debatt
Väst styrs inte som muslimska länder av religiösa skrifter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Martin Luthers bibel från 1524.

Bild: Torsten Schleese

Annons

Leif Kullberg har vid ett par tillfällen inte bara kritiserat det jag skrivit, utan även lämnat omdömen om min person. Det första hör hemma på VLT:s debattsida, det andra gör det inte. I tidningen gäller det att hålla sig till sakfrågorna.    

När jag i en rubrik skrev att många muslimska länder kan förenas med Väst, blev Kullbergs svar den 8 september att "Islam är oförenlig med moderna kristna värderingar". Han menar att jag och andra debattörer "gått i bräschen och försvarat Islams och muslimers värderingar i Sverige och Mellanöstern".

Annons

Annons

Det har inte varit min avsikt att jämföra de två religionerna Islam och Kristendomen, snarare att diskutera samspelet mellan världens olika kulturella områden.

Väst, inklusive Sverige, består mestadels av demokratiska liberala samhällen, där det råder religionsfrihet, medan den muslimska delen av världen till stor del styrs av ett regelverk baserat på Koranens texter.

Undantag finns dock, till exempel Turkiet, som har religionsfrihet, och som efter Ottomanska riket sammanbrott fick en avgränsad demokratisk författning.

Kullberg kallar muslimska länder medeltida, men Koranen är äldre än så, eftersom författaren, profeten Muhammed, dog år 632. 

Bibeln är ännu äldre, men länderna i Väst styrs inte alls som många muslimska länder av religiösa skrifter.

Sverre Haukeland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan