Annons

Annons

Annons

Debatt
Det sekundära mot det primära angående global uppvärmning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Det primära, som jag ser det, är att sluta bilda ny koldioxid. Det sekundära, även det mycket viktigt, att fokusera på konsekvenserna av global uppvärmning.

Det är absolut det viktigaste att sluta bilda ny koldioxid då man måste generera ny värme. Det går ju till så, att man eldar upp något för, att generera värme för något syfte. Värme i någon industri, brygga öl eller värma hus. Då får man koldioxid på köpet. Det kvittar vad man eldar upp, man kan inte komma undan, att massor av koldioxid bildas och spyr ut i lufthavet.

Annons

Annons

Röker en cigg, lägereld, vedspis, kakelugn, villapanna, industripannor, ångpannor i fartyg, ångpannor i koleldade kraftverk, ångpannor i fjärrvärmesystemet. Överallt eldas det för att få värme.

Enligt IEA/IRENA lär den globala förbrukningen av total energi stå för drygt 50 procent av just värme. Värme dominerar. Eld ger ljus, värme, molekyler bestående av koldioxid + vattenånga. Molekylerna koldioxid och vattenånga är 3-atomiga och får därför egenskapen, att kunna absorbera energi genom, att vibrera allt snabbare och med ökad kapacitet, att suga åt sig energi – värme. Den energi – värme, som då absorberas har studsat, reflekterats mot jordytan, och skulle om det var normalt försvinna ut i rymden, så att vi fick balans.

Men den värmen behålls som i en sovsäck. Ju mer CO2 ju tjockare täcke, som kan behålla mer och mer värme.

Bo Haeggström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan