Annons

Annons

Annons

Debatt
Hur kan man rösta på Socialdemokraterna?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Åza Forsman

Annons

Är det överhuvudtaget någon mening med att kritisera Socialdemokraterna? För det första verkar de aldrig ta till sig av kritik och för det andra så verkar en stor del av media på allvar inte ställa ansvariga Socialdemokrater mot väggen. Det finns dock undantag.

Hur kan Socialdemokraterna få ett så pass starkt sympatistöd trots alla skandaler och misslyckanden? Detta är utöver min förståelse för hur människor egentligen tänker, men måste bero på att jag tänker annorlunda än många andra.

Kan det vara så illa att en stor majoritet av väljarkåren först och främst tänker på sig själva och helt enkelt struntar i hur det går för Sverige och hur vårt samhälle utvecklas (eller snarare inte utvecklas)?

Annons

Många är säkerligen helt ointresserade av politik, vilket jag har full förståelse för med tanke på hur mycket pajkastning, personangrepp, brunsmetning, anklagelser om rasism, nazism och så vidare som även våra främsta och sämsta politiker ägnar sig åt. Då är det för många bekvämare och mer intressant med ”Let’s dance” på tv.

Annons

Kan det vara så illa att man röstar på Socialdemokraterna eftersom man vill säkerställa att den tjänst inom offentlig sektor som är ens utkomst är säkrare med socialdemokratiskt styre?

Finns det något samband med att vi har en gigantisk offentlig sektor i jämförelse med andra länder och att Socialdemokraterna är mycket större i Sverige än i andra länder med Socialdemokrater?

Varför har vi så många byråkrater som får styra våra liv och varför har vi så många hitte-på-jobb som genuspedagoger, mångfaldsstrateger, kommunikatörer, personalvetare som utformar värdegrunder och certifierar företag och organisationer med vänsteridelogiska idéer?

Jag har som sagt inget svar och undrar bara varför Sverige har den politik och de politiker vi tycks förtjäna?

För mig kvarstår också den största gåtan om hur Socialdemokraterna kan ha ett sådant starkt stöd med tanke på alla skandaler och misslyckanden?

Socialdemokratiska skandaler och misslyckanden, ett axplock:

- Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj deltar i konferens med terrorstämplade Hamas, utan några märkvärdiga åtgärder från partiet.

- Socialdemokraterna tillsammans med övrig opposition kräver Rickard Jomshofs avgång som ordförande i justitieutskottet, men blundar för att ordförande i civilutskottet, Malcolm Momodou Jallow (V), demonstrerat tillsammans med terrorstämplade PKK.

Annons

- Skandalen i Botkyrka då dåvarande kommunalråd Ebba Östlin (S) troget Socialdemokraterna har lyft på stenen och genom en extern utredning funnit att ABF, som driver fritidsgårdar, har infiltrerats av kriminella. Östlin stänger fritidsgårdarna med omedelbar verkan och blir därefter utmanövrerad från sitt uppdrag som kommunalråd på tvivelaktiga grunder och tvivelaktiga medlemsomröstningar.

Annons

- Under Magdalena Anderssons tid som statsminister upptäcks en illegal migrant vara anställd som städerska i Anderssons hem. Städbolaget saknar kollektivavtal och som svar på detta slipper Andersson svara på kritiska frågor och istället frågar SvT om Ulf Kristerssons städbolag har kollektivavtal, vilket han inte kände till, men det visar sig senare att städbolaget visst hade kollektivavtal. Detta i perspektivet att Andersson tidigare lyft frågan om att arbetsgivare som anställer svart personal ska straffas med fängelse.

Sveriges sämsta regering i mannaminne torde vara Löfvens båda mandatperioder. Några exempel:

- Med påtryckning av MP stänger regeringen ner fyra fullt fungerande kärnkraftverk. Detta sker genom lagstiftning som ger kärnkraften klart mindre gynnsamma ekonomiska förutsättningar. Detta skapar en energikris som fortfarande pågår och som innebär skyhöga elräkningar för medborgare och företag. Höga energipriser är som att hälla bensin på inflationsbrasan, även om kriget i Ukraina har en viss påverkan.

- Ett antal pistoler av märket Glock stjäls i Rosenbad där S-regeringen huserar.

- SSU:s förstamajtåg i Malmö skanderar antisemitiska slagord och Socialdemokraterna tar inte åt sig av kritiken. Löfven har i riksdagens talarstol istället skyllt antisemitismen på ett annat riksdagsparti.

Annons

- Skandalen med Transportstyrelsen där Anders Ygeman är högst delaktig i att underlåta att informera om en skandal som komprometterat rikets säkerhet. Ygeman får avgå men får väldigt snart göra comeback som statsråd.

Annons

- 2017 påstår Morgan Johansson att man är på väg att knäcka gängen. 2022 uppvisar Sverige det högsta dödliga skjutvapenvåldet i Europa.

- 2016 påstår Anders Ygeman att 80 000 illegala invandrare (papperslösa) kan utvisas. Okänt resultat men långt ifrån 80 000.

- I september 2015 deklarerar Stefan Löfven "Mitt Europa bygger inga murar" och menar att alla flyktingar är välkomna. Sverige tar emot flera flyktingar, illegala migranter, ekonomiska migranter, arbetskraft med mera. Löfven tvingas tvärvända kort därefter eftersom landet inte klarar av att ta emot så många migranter.

- Obamas skickar 2015 ett särskilt sändebud mot antisemitism Malmö. Vid det förra besöket riktades skarp kritik mot Ilmar Reepalus (S) i Malmö uttalanden om judar.

- Inför valet 2014 utlovar Stefan Löfven EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. År 2014 låg Sverige på plats 12 bland EU:s länder när det gällde arbetslöshet. 2020 hamnade vi på plats 22 av 28 länder. Detta trots att åren 2014–19 kännetecknades av en mycket stark högkonjunktur.

Per Hallin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan