Annons

Annons

Annons

Debatt
Behåll folkhögskolan och dess unika skolform

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tärna folkhögskola.

Bild: Carola Blank

Annons

Med snart sex års erfarenhet som folkhögskollärare har jag sett många människor lyckas, där de förut har misslyckats.

Folkhögskolan är en unik skolform där alla människor är välkomna och accepterade, med fel, brister, tillkortakommanden och olika läggningar. Vi har många deltagare som har NPF-diagnoser och som inte fått den hjälp de behövt tidigare i den ”vanliga skolan”. Här får de möjligheten att jobba utifrån sina förutsättningar och att lyckas. Här får de som inte kommit vidare i sina studier en ny chans.

Annons

Annons

Som lärare träffar jag ofta deltagare som säger att detta är den bästa skola de gått i, där de blir sedda och accepterade.

Nu vill politikerna inte satsa på denna skolform längre i den utsträckning som behövs. De kommer inte att skjuta till de pengar i tillräcklig omfattning, vilket innebär att många folkhögskolor har tvingats skära ner på kurser och lärare. Detta innebär att det blir mycket färre platser för sökande och riskerar att utarma folkhögskolan.

Regeringen vill spara pengar genom att strypa bidragen till folkhögskolan. Konsekvensen blir att människor hindras från att lyckas och att komma vidare till vidareutbildning och jobb.

Det är dags nu, politiker, att ta ansvar för de som misslyckas i sin skolgång och ge dem ännu en chans. Skär inte ner mer på denna unika skolform som har funnits i snart 150 år. Det bästa sättet att spara pengar är att ge människor utbildning, självförtroende, hopp och möjligheter till jobb. Det ger folkhögskolan.

Carita Kalderén

Lärare på Tärna Folkhögskola, Sala

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan