Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkstedts hörna - mittemot Kalvhagen

Artikel 0 av 50
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Då - ett pampigt hus ritat av Hahr. Nu, ett hörn på 80-talsskapelsen Gallerian.

Annons
1950-talet. Hörnet Stora gatan Kopparbergsvägen. Hörnhuset ritades 1919 av Erik Hahr. 1950-talet

Förr

Här låg åren 1932-1969 Björkstedts färghandel, startad av färghandlaren John Björkstedt 1927.

I huset låg också hotell Fenix (tidigare Industrihotellet) och Larssons konditori. Hotellet låg på de två översta våningarna och Björkstedts och konditoriet i gatuplan.

Under andra världskrigets sista år blev det extra rusch på hotellet och i staden kan man förmoda, då amerikanska flygare, som blivit nedskjutna av tyskarna och nödlandat i Sverige, inkvarterades på bland annat Hotell Fenix.

Stora gatan ner till Kopparbergshörnan var ett populärt promenadstråk på 1950-talet. Biograferna var flera och hit flanerade västeråsarna efter biobesöket på kvällarna, men inte gärna längre för på andra sidan Kopparbergsvägen låg ”Kalvhagen”, en obebyggd tomt, som blev raggarnas tillhåll.

Nu ligger Skrapan där.

Gatukorsningen var ända sedan 1930- och 1940-talet livligt trafikerad, inte minst av cyklande aseater och ständigt övervakad av stadens poliser.

Nu

Den här delen av kvarteret Loke revs 1969 och tomten användes sedan till parkering fram till dess att Gallerian började byggas.

Gallerian öppnade i november 1986 och innehöll från start ett 40-tal företag med butiker, restauranger och biosalonger.

200 miljoner kronor kostade det att bygga och det var Andersons som gjorde det. På hörnet ligger nu en kinesisk restaurang, Almi och Företagarhuset. (Och som ni märker stämmer inte riktigt "nu" med 2012 års hyresgäster i huset, här finns nu andra hyresgäster. Den här delen i serien Förr-och-nu skrevs 2005

Gallerians hörna. Färghandeln och hotell Fenix blev kinesisk restaurang och Filmstaden. Hörnet Kopparbergsvägen Stora gatan. Bilden togs 2005.
Mötesplats. Korsningen Stora gatan-Kopparbergsvägen som den såg ut på 1960-talet.
Björkstedts hörna, i hörnet av Kopperbergsvägen och Stora gatan. Svartvita bilden visar hur hörnet såg ut på 1950-talet. Hörnhuset ritades 1919 av Erik Hahr. Färgbilden visar hur Gallerians hörna såg ut 2005.
Alla artiklar i
Nostalgi - 80-talet

Se sån stil kungen har!

I spår är kungen.

Annons