Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

0513 Insändare: Lite arkitektonisk excess välkomnas

Jag har flyttat hem till min födelsestad Västerås ganska nyligen. Jag har gjort det flera gånger förr, men aldrig för stadens skull.

När jag en gång flyttade till Uppsala kände jag tillhörighet med tidigare generationer av studenter som varit i samma sits som jag, i exakt samma hus som jag. Allt tack vare studentnationernas fina lokaler från 1800-talet eller tidigare. I Oslo förfördes jag av de snabba rycken mellan de olika stadsmiljöerna. I Stockholm fascinerades jag av utbudet av, ja allt, egentligen. Där finns flera butiker som bara säljer lakrits!

Hur är det att komma till Västerås? Lakritsbutiker och andra små charmiga ställen som sätter sin prägel på ett city kan man glömma. Man får ta bilen på E18 till Erikslund och handla i alla de vanligaste butikskedjorna. På Rocklunda envisas vi med att bygga deppiga gråa lador att sporta i. Betongklumpen Iver Arena har väl inte en enda utsmyckning?

Det är fantastiskt att Mälarporten väver samman Västerås City med Mälaren och att centrum får en chans att blomstra igen. Självklart ska resecentrumet vara funktionellt men det måste också göras med stil och flärd! Vi måste få en stadsmiljö som vi trivs i och som får oss att känna oss hemma. Vi behöver ikoniska byggnader och vi behöver ett stort stiligt tak i guld.

Nästa gång jag flyttar hit är det förhoppningsvis mer än stadens invånare som lockar. Nästa gång hoppas jag staden har sin egen attraktionskraft. En vacker station är ett stort steg på vägen.

Bo Robert Larsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare