Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 år sedan Ica grundades i Västerås – ny utställning visar hur det gick till

För hundra år sedan grundade Hakon Swenson i Västerås det bolag som skulle bli Ica. Jubileet firas bland annat på Vallby friluftsmuseum – där du kan se gamla tiders livsmedel och lära dig mer om handelns historia.

På lördagen den 4 november klockan 13 invigs den utbyggda lanthandeln på Vallby friluftsmuseum och den nya utställningen "Från handelsbod till snabbköp – om handelns historia". Den tillbyggnad som togs bort vid flytten till friluftsmuseet runt 1950 har åter byggts till. I den lokalen kommer utställningen visas. I handelsboden kan du också titta på föremål som Ica:s grundare Hakon Swenson skänkte till museet på 50-talet.

Hakon Swenson bodde i Irsta när första världskriget rasade. Han såg hur kooperationens stordrift försvårade tillvaron för landets småhandlare och fick idén att skapa ett förbund av fria handlare i ett bolag. Hösten 1917 grundades Hakonbolaget som senare blev Svenska Inköpscentralernas Aktiebolag, SICA, under köpmanstämman på Stadshotellet i Västerås 1938. Men eftersom namnet SICA redan var upptaget plockades ett 's' bort och bolaget fick namnet Ica.

Läs mer om Ica:s historia på hemsidan för Väserås jubileumsår.

Läs också: Västeråsbördiga matjätten firar 100 – Ica-expert föreläser om hur allt gick till

Läs också: H&M-grundaren får eget torg och Ica-Hakon hyllas med egen allé