Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 årsarbeten bort i Promedia

Tidningskoncernen Promedia, i vilken Vestmanlands Läns Tidning ingår, ska under 2012 genomföra ett stort sparprogram, minst 100 årsarbeten försvinner.

Sparprogrammet, som omfattar 55 miljoner kronor, var känt sedan tidigare, det nya är att det genomförs på ett år i stället planerade tre år.

Orsaken är vikande prenumerationsintäkter och en allt sämre konjunktur.

– Att tiderna blivit sämre behöver man bara gå ut på stan för att se, det är många tomma butikslokaler, säger Thelma Kimsjö, tidningschef på VLT.

– Vi ser också färre platsannonser i våra tidningar, det är ett annat tydligt tecken på att tiderna börjar bli sämre.

Måste man göra så här stora neddragningar?

– Det är bättre att förekomma än att förekommas, säger Thelma Kimsjö. Genom att dra ned ordentligt på kostnaderna nu kan vi frigöra resurser för innovationer och nya satsningar som kan ge intäkter i framtiden.

I företagsledningens besked, som blev offentligt på måndagen talas om årsarbeten. I den termen finns löner, övertid och vikariekostnader. Det behöver alltså inte bli så många som 100 som i slutändan sägs upp.

Promedia har elva tidningar och hur sparprogrammet ska fördelas internt är inte bestämt. Men det är sannolikt att de två stora tidningarna, VLT och Nerikes Allehanda i Örebro, får bära större delen av bördan.

Nu ska ledningen, tillsammans med de fackliga organisationerna, analysera situationen, se vad som är möjligt och vilka konsekvenser olika förslag kan få. MBL-förhandlingar inleds inom kort.

Från fackligt håll är man mycket bekymrad över företagsledningens planer.

– Ett tungt besked, ett dråpslag. Att vi behöver strukturera om är vi överens med företaget om, men det finns anledning att ifrågasätta hastigheten. Det krävs en mycket grundligare analys med ökad satsning på nya intäkter för att kunna erbjuda läsarna bra journalistik även i framtiden, säger Peter Jaslin, kassör i Journalistklubben på VLT.

I Promedia ingår VLT, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Nynäshamns-Posten, Länstidningen i Södertälje, Motala Tidning, Sala Allehanda, Avesta Tidning, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet och Arboga Tidning.