Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1000 liter var inte smuggling

Den 62-årige västeråsaren tog i två omgångar in drygt 1000 liter öl, 60 liter sprit och 23 liter vin. Men tingsrätten friar från smuggling.

62-åringen stoppades av tullen i Helsingborg två gånger i augusti 2011. Första gången hade han med sig 28 flak 33-centilitersburkar starköl, sammanlagt 221,76 liter.

Andra gången var det allvarligare; då hade han med sig 60,4 liter starksprit, 23,75 liter vin och 107 flak 33-centilitersburkar starköl, 847,44 liter.

I båda fallen hade han köpt alkoholen i Tyskland.

Tullen skrev rapport och åklagaren åtalade 62-åringen för två fall av smuggling.

Utredningen visade, enligt åklagaren, att 62-åringen nyligen blivit arbetslös och att han inte borde ha haft råd med en så väldig mängd alkohol, i synnerhet ölet och spriten, och att syftet därför måste ha varit att sälja åtminstone delar av partierna vidare.

Men 62-åringen visade att han dels nyligen ärvt pengar, dels delar hushållsekonomi med sin hustru som tjänar bra. Men framför allt kunde han med flera vittnen visa att han under senare år ordnat och/eller deltagit i många och stora fester där han generöst stod för alkoholen.

Sin egen konsumtion beräknade 62-åringen till en platta öl och en flaska whisky i veckan.

Rätten fann att det fanns besvärande omständigheter för 62-åringen, främst mängden öl, som inte kan sparas hur länge som helst.

Men eftersom 62-åringens uppgifter om bjudning på fester inte kunde motbevisas, så frias han och får tillbaka den beslagtagna alkoholen.

Mängden inte avgörande

Det finns många missuppfattningar om de ”referensnivåer” alkohol EU angivit som rimliga för en person att ta med över gränsen om de beskattats i annat EU-land.

Man kan, om man har för avsikt att sälja spriten vidare, dömas för smuggling av så lite som en halvflaska sprit.

Kan man bevisa att även mycket stora mängder alkohol ska användas för privat bruk och för att bjudas bort på stora fester, så frias man.

Referensnivån är 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin samt 110 liter öl.

Mer information: www.tullverket.se