Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1008 Insändare: Hur länge kan man lappa och laga något?

Kommentar på inlägget "Hur mycket pengar är en människa värd i kronor?", VLT den 7 oktober.

Något kan vara dåligt men ändå försvaras med näbbar och klor. Som om det är det enda som finns. En människas värde har inget med kronor och ören att göra, ändå är det så det mäts.

Det är mycket man kan bli beroende av, socker, arbete, shopping och droger. I USA är 47 procent av befolkningen beroende av något och i Sverige är cirka 20 procent beroende av alkohol, 16 procent av nikotin och 2 procent av spel. SVT hävdar att 53 procent av befolkningen är beroende av internet. Vi är alltså i en situation där det är vanligare att vara beroende av något än att inte vara det.

Indianerna är historiskt sett kända för att gilla eldvatten, men de har ingen missbruksgen. Innan vi européer kom dit och kraschade deras civilisation fanns det ingen alkoholismproblematik där. Detsamma gäller i Europa, vi hade fylleslag men när industrialiseringen kom till England på 1700-talet startade en epidemi av ginkonsumtion som slog ut befolkningen. Samtidigt larmade läkarna i England att befolkningen börjat få problem med nerverna. I industrialismens spår följer nykterhetsrörelserna och psyk-klinikerna.

Västerås måste omorganisera en verksamhet, det ska sparas lite här, då kan man lägga till lite där. Men planeten, ekologin, samhället och sociologin är söndertrasat. För där teknologi, industrialism och kapital sprider sig ohejdat följer skräp, förstörelse och illusioner i dess spår.

Hur länge kan man lappa och laga något, innan man inser att ju mer man lappar och lagar detta, desto värre blir det?

Larsson Larsson (Kreti och Pleti)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare