Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

120-vägar inte bötesfria?

Bilister som kör för fort på 120-väg kan visst bötfällas. Det anser Åklagarmyndighetens rättsavdelning som utrett saken.

Rikspolisstyrelsen gick i slutet av förra året ut till samtliga polismyndigheter och sa att man tillsvidare inte skulle bötfälla bilister på 120-sträckor, bland annat E 18 mellan Västerås och Enköping. Orsaken var en otydlighet i lag-texten, då 110 är bashastighet på motorväg i Sverige, men Trafikverket får meddela undantag från bashastigheten på vissa sträckor där vägen anses vara extra säker.

Sedan dess har det kommit in överklaganden från enskilda personer som bötfällts på de aktuella sträckorna. Det gäller till exempel Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige, John Bergström, som fick böter när han körde i 190 kilometer i timmen på E 18 i november.

Nu anser Åklagarmyndigheten att det visst finns stöd i lagen för att bötfälla fortkörarna.

De anser att den del i trafikförordningen som stadgar att man inte får köra fortare än 110 kilometer i timmen får anses omfatta även hastighetsöverträdelser på de sträckorna där hastigheten höjts till 120. Dessutom har föraren brutit mot skyldigheten att följa hastighetsanvisningen på vägmärket.

Hur det i slutänden blir avgörs av domstolarna. Det behövs en prejudicerande dom, säger Nils Rekke, överåklagare på rättsavdelningen.

– Jag antar att de här personerna har klagat i tingsrätten, och då ska det prövas utifrån det om våra invändningar håller.