Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

130 lärarjobb hotade

Eleverna blir färre och färre. Och allt fler söker sig till friskolor. Förändringarna leder till att drygt hundra lärare i Västerås riskerar att bli övertaliga.

Nu har styrelsen för Proaros, det bolag som driver stadens kommunala skolor, begärt 20 miljoner kronor från Västerås kommunstyrelse för att kunna lägga fram förslag om frivilliga avgångar.

– Får vi inte de pengarna är jag allvarligt oroad för Västerås stads rykte som arbetsgivare och för kommunens möjlighet att locka till sig nya lärare i framtiden, säger Proaros styrelseord-förande Åke Wahlsten (MP).

Han säger att den kommande neddragningen är ”den värsta krisen i Proaros artonåriga historia”.

– Vi hade kunnat räkna med detta redan för ett år sedan, men då var det ingen som ville göra något åt det – kanske för att det var valår, säger Åke Wahlsten.

De hotade tjänsterna är ungefär jämnt fördelade mellan grundskole- och gymnasienivå.

Proaros hade ursprungligen räknat med att elev-antalet skulle sjunka med ungefär 200.

I mitten av mars kom emellertid ett nytt besked: antalet elever som söker sig till stadens egna skolor beräknas minska med 450 till hösten.

Utifrån det räknar Proaros styrelse med att åtminstone 130 lärartjänster blir överflödiga.

– Det är det minsta som krävs för att få en ekonomi i balans, säger styrelsens andre vice ordförande Tomas Salzmann (M).

Att elevantalet minskar så mycket mer än beräknat beror, enligt Tomas Salzmann, på att konkurrensen från friskolorna ökar mer än förväntat.

Det är en enig Proaros-styrelse som ställt sig bakom kravet på att kommunstyrelsen ska skjuta till pengar för att kunna finansiera till exempel pensionslösningar och avgångsvederlag.

– Vi tycker att Västerås stad måste ta sitt sociala ansvar, men än så länge har responsen från kommun-ledningen varit njugg, säger Tomas Salzmann.

Kommunstyrelsens ord-förande Ulla Persson (S) vill inte kommentera Proaros-styrelsens äskande specifikt.

– Det är säkert många nämnder och styrelser som har egna önskemål. Vi får se till helheten, säger hon.

Per Dahlberg, ordförande för Lärarförbundet i Västerås, är orolig för att Proaros organisation inte är kapabel att hantera den stora omställningen.

– Tiden är knapp. Vi har begärt att få en redovisning av effekterna på varje skola, men vi har än så länge bara fått en grovskiss.

Han är också orolig för att fasta lärartjänster kommer att sägas upp och att lärarna därefter kommer att erbjudas arbete i kommunens interna vikariepool Bemanningstjänst.

– Bemanningstjänsten har inget gott rykte i yrkeskåren, säger Per Dahlberg.

På fackförbundet Lärarnas Riksförbund möter man än så länge beskedet med ett visst lugn.

– Vi är förstås oroade, men vi har varit med förut om att det talats om övertalighet och så har det gått jämnt ut i slutänden, säger Mårten Lundgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Västerås.

En minskande marknad

Mellan 2003 och 2010 har elevunderlaget i Västerås minskat med 1 580 elever (10 procent). Antalet elever

i kommunala skolor har minskat med 15 procent, medan antalet elever  i friskolor ökat med 33 procent. Proaros har fortfarande 83 procent av marknaden.