Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14-årig Västeråsflicka räddades från tvångsgifte av skolkuratorn via Facebook

Nu åtalas flickans pappa misstänkt för försök till äktenskapstvång. Det skriver Aftonbladet.

En 14-årig svensk-somalisk flicka från Västerås trodde att hon skulle få åka med sin pappa till Kenya för att hälsa på sin mamma över jullovet. I stället blev hon tagen till Etiopien där hon blivit bortlovad som brud till en 21-årig kusin. Det rapporterar Aftonbladet.

Issis Melin, som var kurator på flickans skola, och har arbetat mot hedersförtryck i tio år, anade oråd redan innan resan. Hon kände till så kallade äktenskapsresor, när elever plötsligt försvunnit och kommit tillbaka flera år senare, då gifta.

Issis Melin la därför till flickan på sin privata Facebook och chattade med henne och fick veta vad som hänt.

”Han säger du måste gifta dig, vad ska jag göra. Jag är så rädd” skrev flickan till skolkuratorn rapporterar Aftonbladet.

Enligt flickan tyckte pappan att hon blivit "för svensk". Han tvingade henne att ändra sin Facebookstatus till förlovad och tog hennes pass så hon inte kunde fly landet.

Skolkuratorn, som ingår i länsstyrelsen Västmanlands Resursteam Heder, kontaktade polisen. Tillsammans med ambassaden i Addis Abeba, socialtjänsten i Västerås och en släkting på plats i Etiopien fick flickan till sist tillbaka sitt pass och fick även flygbiljett hem.

Flickan, som i dag är 16 år, bor i ett svenskt familjehem på hemlig ort.

Pappan har åtalats misstänkt för försök till äktenskapstvång alternativt vilseledande till äktenskapsresa skriver Aftonbladet.

Läs även: Flera fall – men ingen dömd för tvångsgifte

Läs även: Flygplatskampanj ska stoppa tvångsgifte

Läs även: Ann-Christine Kihl: Muslimska feminister tvingas till tvåfrontskrig