Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14-åriga Peter ska cykla över Ölandsbron - på enhjuling

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Peter Rosendahl satsade på att ta sig över Sveriges längsta bro på ett udda sätt.

VLT 11 maj 1982.

14-åriga Peter Rosendahl, Köping, skall i veckoslutet försöka ta steget in i Guinness världsberömda rekordbok.

Peter Rosendahl ska då nämligen cyklande på en av sina enhjulingar ta sig över Ölandsbron, Sveriges längsta bro, 6 072 meter lång.

Det nuvarande rekordet sattes i oktober 1978 av Knut Lennart Henrikson från Boda glasbruk och tiden han hade göra på den här sträckan var då 32 minuter och 17 sekunder.

Peter Rosendahl har hemma i Köping mätt upp en sträcka av samma längd som Ölandsbron och den har han flera gånger kör på omkring 24 minuter. Han får sedan räkna med att Ölandsbron har någon stigning, men han har ju drygt 8 minuter till godo på den nu gällande rekordnoteringen.

Enligt planerna reser Peter med minst två kontrollanter ned till brofästet på fastlandet under lördagen.

Starten sker sedan någon gång söndag förmiddag.

Rekordförsöket sker på en enhjuling med 24 tums hjul.

Peter Rosendahl ligger för närvarande i hårdtrimning. Han räknar med att han sitter på sina enhjulingar omkring 14 mil varje vecka. Det som började som en hobby har alltmer tagit allvarligare former.

I dag förfogar han över inte mindre än 12 olika cyklar. Ryktet om hans kunnande har spritt sig, festarrangörer landet runt söker honom för olika evenemang.

Bland annat har Lisebergs nöjesfält i Göteborg haft kontakt.

Men konkurrensen i underhållningsbranschen är hård och därför tränar Peter nu också med att jonglera samtidigt som han cyklar på sin enhjuling.

Det gäller för honom att ligga i, för nu har också hans bara 7-åriga bror Mattias också börjat i branschen.