Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

140 jobb bort på Enics

Företaget Enics på Finnslätten i Västerås flyttar produktion till lågprisländer och varslar 100 anställda om uppsägning.

Dessutom kommer ett 40-tal kontraktsanställda att få lämna företaget under hösten.

För den fackliga organisationen IF Metall kommer inte varslet som en överraskning. Man har märkt att beläggningen minskat och att produktion flyttats till företagets fabriker i Estland, Kina och Slovakien.

– Men att det var så många som varslas hade vi inte väntat oss, säger Mats-Åke Selfors vice ordförande för IF Metall-klubben.

Av de varslade är 80 kollektivanställda och 20 tjänstemän. MBL-förhandlingar om uppsägningar har redan inletts.

Anders Hansson, platschef för Enics i Västerås säger att det är vanligt att produkter utvecklas i Västerås och att produktion av serier med hög volym flyttas till anläggningar i andra länder. En orsak är kostnadsläget i Sverige jämfört med andra länder.

– Vi måste anpassa oss efter kundernas önskemål, säger Anders Hansson.

Produktionen av låga, mellan och viss del av de höga volymerna kommer att bli kvar i Västerås.

– Vi är ett serviceföretag och måste ha en viss produktion i Västerås för att kunna utvecklas på ett bra sätt, säger Anders Hansson.

Den aktuella verksamheten ska avvecklas successivt under det närmaste året, men huvudelen av neddragningarna kommer att ske under det kommande halvåret.

Anders Hansson framhåller att man tillsammans med de fackliga organisationer och myndigheter planerar ett antal olika aktiviteter för att stödja de av våra anställda som kommer att beröras av åtgärderna.

Efter neddragningen kommer Enics att ha 230 anställda i Västerås.