Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15-årig västeråsare en av sju rånare

Den 15-årige västeråsaren åkte till Göteborg för att hänga med kompisar. När kompisarna beslöt sig för att råna en mack hängde han med.

Det var natten till den andra november 2011 som sju maskerade personer hotade och rånade en anställd på Statoil Gamla Vänersborgsvägen i Alingsås. Samtliga av de sju var i tonåren, 15-18 år gamla, och en av de yngre i skaran är hemmahörandes i Skultuna.

15-åringen kom till Alingsås den första november för att träffa en kompis. Han och några till befann sig i kompisens lägenhet när idén om ett rån kom på tal. 15-åringen ska ha sagt att han ville vara med, medan en annan kille på plats blev arg och lämnade lägenheten.

Kompisen ringde några vänner i Stockholm och frågade om de ville vara med på ett rån. Fyra killar begav sig från Stockholm men blev avkastade från tåget i Skövde. Tre killar, 15-åringen inkluderad, tog sig då med tåg till Skövde där de fyra stockholmarna hade stulit en bil. Gänget återvände till Alingsås och lämnade bilen.

Tillbaka i lägenheten i Alingsås beslöt de sig för att råna Statoil. De skulle be den anställde öppna kassan och ta den. En av killarna skulle hålla dörren öppen, 15-åringen skulle gå in och hota den anställde.

Enligt vad 15-åringen berättat i förhör hade de pratat om rånet i lägenheten men inte bestämt något mer. På macken hade han mycket adrenalin i kroppen, han höll i pistolen och sa åt butikspersonalen ”upp med händerna”. Han minns inte riktigt vad som hände. Med sig hade de en pistol, en kniv och en glaskrossare.

Innan de lämnade lägenheten hade de kollat flyktvägar på internet och kommit överens om att ses i lägenheten efter rånet. I byte fick de unga rånarna med sig 14 limpor cigaretter, 63 snusdosor, telefoner, drickor och godis, sammanlagt värde ca 13 000 kronor. Enligt Alingsås tingsrätt har rånet ”varit förhållandevis oorganiserat utfört”. Det ses dock som mycket allvarligt med tanke på de hot som gjorts med en pistolatrapp.

Den butiksanställde som jobbade vid rånet har hotats med vapen och kniv. Han blev dessutom misshandlad och hotad. Efter rånet åkte 15-åringen till Stockholm med sin kompis och greps sex dagar senare i Västerås. Han har erkänt till rånet men velat påpeka att han inte haft för avsikt att våld skulle förekomma.

Tingsrätten tog hänsyn till 15-åringens ålder och dömde honom, i tisdags, till ungdomsvård med förbindelsen att följa ett särskilt ungdomskontrakt som ska gälla i minst sex månader. Utöver det ska han även göra ungdomstjänst om 100 timmar. Samtliga sju inblandade ska betala skadestånd om totalt 44 821 kronor till den man som jobbade den natt macken rånades. De två äldsta inblandade döms till skyddstillsyn och tre månaders fängelse, övriga döms till ungdomsvård.