Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

156 miljoner skiljer parterna

Det rättsliga efter­spelet till MJP-konkursen för två år sedan har nu kommit i gång i Västmanlands tingsrätt.

Vid torsdagens förberedande förhandling stod det klart att parterna står mycket långt ifrån varandra, det skiljer hela 156 miljoner kronor mellan kraven.

Det handlar i grunden om bygget av anläggningarna på Rocklunda. Kostnaderna mer än fördubblades, från beräknade 193 miljoner till 384 miljoner kronor.

Konkursboet efter MJP kräver beställaren, Rocklunda fastigheter, i första hand på 124 miljoner kronor för arbeten som utförts men inte betalats.

Deras ombud, advokat Liselott Fröstad, hävdar att tilläggsbeställningarna, så kallade ÄTA-arbeten, var så omfattande att förutsättningarna ändras i en sådan omfattning att det ursprungliga kontraktet inte kan gälla.

I stället ska MJP ha betalt på löpande räkning, alltså ersättning för samtliga kostnader samt ett entreprenörsarvode.

Beställaren, som företräddes av advokat Mårten Andersson, tillbakavisade kravet. Man medger visserligen att det förekommit en del ÄTA-arbeten, men de har utförts till ett fast pris och MJP har fått betalt, sammanlagt 87 miljoner kronor.

Utöver det som betalats har det varken beställts eller utförts några ÄTA-arbeten.

I stället hävdar han att Rocklunda fastigheter på grund av konkursen drabbats av extrakostnader på 32 miljoner, en summa som man kräver konkursboet på.

Detta krav avvisas av motparten.

Det är svårt för alla att få grepp om vad som verkligen hänt och sagts på byggplatsen, och när och hur tilläggsbeställningarna gjorts.

Problemet är att det i mångt och mycket saknas skriftliga underlag för bland annat kostnader, utförda arbeten, krav och avtal, det mesta har gjorts upp muntligt.

Det verkar ha varit rutin att man förbigått formalia.

Orsaken till oklarheterna kan vara att den person, MJP-chefen Per-Olof Pettersson som styrt bygget, har agerat på båda sidor, både för entreprenören MJP och beställaren.

Till saken hör att MJP vid den tidpunkten ägde 20 procent av aktierna i beställarföretaget.

Underleverantörer till MJP, som tillsammans har fordringar på konkursboet på sammanlagt 59 miljoner kronor, har tidigare uppgett att de uppfattade det som att Per-Olof Pettersson även representerade beställaren.

Fredrik Svensson på Rocklunda fastigheter, som ägs av familjeföretaget Arvid Svensson, har en annan uppfattning.

– MJP hade ett kontrakt till ett fast pris, men hade kostnader till löpande räkning, det är inte Svenssons fel, säger han.

Vad händer om ni förlorar?

– Det skulle vara en katastrof för Rocklunda, säger han.

Vad händer nu?

Först ska parterna före månadsskiftet september/oktober komma in med kompletterande uppgifter till rätten. När det kan bli huvudförhandling är osäkert.

Kan det bli förlikning?

Konkursförvaltaren Rolf Hansen menar att det beror på motparten. Men Fredrik Svensson vill inte göra några utfästelser.

Rådman Peter Stangendahl bad dock parterna att överväga om det är meningsfullt att tillsätta en medlare. De fick en vecka på sig att fundera.