Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring köpte telefoner med annans legitimation

När den i dag unga kvinnan bara var 16 år använde hon en annan persons legitimation och kunde köpa flera mobiltelefoner.

Men allting avslöjades och den i dag 18-åriga unga kvinnan ställdes inför rätta vid Västmanlands tingsrätt, misstänkt för bedrägeri, urkundsförfalskning och missbruk av urkund.

Genom att använda sig av en annan, ovetande, några år äldre kvinnas legitimation kunde hon skriva på mobilabonnemang i en butik och senare från en butiks postavdelning hämta ut två telefoner.

Det hela inträffade redan i december 2015, och inte förrän nu ställdes den nu unga kvinnan inför rätta.

Det fick betydelse för straffet. Hon erkände sitt brott inför rätta.

Tingsrätten kom fram till att det normala straffvärdet för en vuxen person hade varit två månaders fängelse. Men dels var hon bara 16 år gammal vid brottet, och dels har rättvisans kvarnar malt väldigt långsamt utan att det varit den unga kvinnans fel.

Rätten stannade vid straffet villkorlig dom. Eftersom brottet tagit lång tid att hamna hos tingsrätten låter rätten 18-åringen slippa dagsböter.

Hon måste dock ersätta telefonerna med nästan 10 000 kronor och dessutom betala 1 000 kronor av kostnaden för sitt försvar.