Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring ska skickas till Italien

Sextonårige Muhudin Izadin flydde från Somalia och den överhängande risken att tvingas bli barnsoldat. Han har nu bott hos sin farbror i Västerås i drygt ett år. Men i dag ska han infinna sig i Märsta för att sedan skickas till Italien. Där väntar ingen på honom.

För tre år sedan såg Muhudin Izadins pappa till att sonen smugglades från Somalia för att börja färden mot Sverige, där pappans bror väntade.

Två år senare kom Muhudin Izadin äntligen fram till farbroderns hem i Västerås. Men lyckan blev kortvarig.

I enlighet med den så kallade Dublinförordningen måste Muhudin Izadin tillbaka till det EU-land som först tog emot honom. För Muhudin Izadin betyder det Italien, där han hamnade efter en fem dagars färd till havs från den afrikanska kontinenten.

Vi möter honom söndag kväll – kvällen innan han ska infinna sig på plats i Märsta för att sedan deporteras.

Han är tveksam till att berätta sin historia. Han har inte sovit en blund de senaste dagarna, förklarar han. Han vet inte om det finns något mer att göra. Hoppet har börjat svikta.

– Jag hoppas att jag inte behöver deporteras. Att jag blir stoppad från att åka, säger han.

Det som väntar honom i Italien är livet på en tågstation, tror han. När han var i landet första gången var det på en tågstation han fick bo. Han tror inte att det kommer att bli bättre denna gång.

– Jag kan inte förstå varför jag måste åka dit, när jag bor här med min familj.

För Ahmed Haji, som tolkar konversationen, berättar Muhudin Izadin att det känns som att vara i limbo.

– De som bestämmer över sådant här borde se hur det faktiskt ser ut ute i verkligheten. Hur det är att vara papperslös i Italien.

Muhudin Izadin har fått tre veckor på sig att överklaga beslutet om att han ska tillbaka till Italien, men han vet inte om överklagan har kommit in i tid. Han tror att hoppet är ute.

– I morgon ska jag vara i Märsta, men jag har sagt att jag inte ens vet var det ligger någonstans och att jag inte har pengar för att åka dit. Så jag stannar här tills polisen kommer för att hämta mig, men jag vet inte när det blir.

Muhudin Izadin har fått besked om varför han enligt lag måste tillbaka till Italien, men lagen har han ingen förståelse för.

– Min familj bor här. När jag äntligen har kommit hit så vill de skicka bort mig. Det finns inget humant med de här reglerna. Jag vill att de som bestämmer ska se det ur ett mänskligt perspektiv, säger han.

Hans farbror, som han har bott hos i drygt ett år, säger att man borde se till den större bilden när man tar sådana här beslut.

– De som fattar besluten borde titta på varifrån någon kommer, att han kommer från Somalia med dess oroligheter, säger han.

Muhudin Izadin beskriver den senaste tiden som att leva mitt i en mardröm. Han har slutat med sociala aktiviteter och träffar inte vänner längre. Det är för smärtsamt, säger han. Att inte veta när han lämnar landet beskriver han som mental terror.

– Det skulle kännas bättre att skicka mig tillbaka till Somalia än till tågstationen i Italien. Jag kommer att dö där. Då är det bättre att dö i Somalia, säger Muhudin Izadin.

Men helst vill han vara kvar i Västerås.