Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18,5 är den magiska siffran bakom IFK Arboga IBK:s succé på herrsidan: ”Vi är som en svärm bålgetingar …”

Det sades att truppen var för ung och för tunn.
Men IFK Arboga IBK är ändå ett topplag i herrtvåan.
– Det är inga tjurskallar i laget utan vi bara kör på, säger Johan Jansson.

Annons

Innebandyn är het i Arboga. IFK Arboga IBK:s herrar går som tåget i division 2. Laget ligger på andra plats i tabellen, vilket är en stor överraskning för de flesta eftersom laget har en medelålder på 18,5 år.

Arboga har haft en bra verksamhet under ett stort antal år. Ungdomsverksamheten börjar nu sakta men säkert ge frukt. Inför årets säsong så har klubben gett de unga talangerna chansen full ut i seniorlaget. Lagets tränare Jesper Gräf ger sin syn på hur planerna sett ut.

– Egentligen började det här för tre, fyra säsonger sedan när jag satt i styrelsen ihop med Mathias Johansson och några till. Vi satt och funderade på hur vi skulle utveckla föreningen. Vi hade många lag i alla åldrar och sedan började seniorlaget bli lite till åren. Det var lite outbildade innebandyspelare som hade lite skoj och spelade här, det var många gamla hockeyspelare och allt var det var. Vi behövde ha en plan och många i föreningen hade egentligen ingen susning om vad innebandy är på de här nivåerna, säger Jesper Gräf och fortsätter.

– Vi började med att ta in en riktigt tränare samtidigt som vi utbildade våra egna tränare. Jag och Mathias Johansson hade hand om JAS-laget och hjälpte till med lagen underifrån. Sedan ville att ledare skulle komma upp i JAS-laget, nu har vi Ulf Norstedt och sedan kommer nästa, så det ramlar på. Nu har vi bra utbildade ledare. Sedan har vi väntat på den här dagen att vi skulle ha ett lag med egna produkter och spelare som knackar på.

– När vi drog igång så hade vi inte den där riktiga spetsen och ett lag som var klart att plocka ihop. Så vi har gjort mer eller mindre spektakulära värvningar. Att vi haft Magnus Cederberg och några till genom åren har varit guld värt för oss på många sätt eftersom de tillför spets och dom visar de yngre hur beter sig på planen. Men som sagt, alla värvningar blev inte bra. Men vi ville tillföra spets och reda ut några år och sedan bygga på egna produkter.

Inför årets säsong så fick Arboga tillbaka den 19-årige backen Johan Jansson som under fjolåret tog ett avbrott från innebandyn. Återvände gjorde även den unge centern Niclas Elofsson.

– De är 97:or så dom tillhör de äldre av de yngre, om man säger så. Sedan har de även en del rutin trots sin ålder, säger Jesper.

Det var även något som comebackande Johan Jansson höll med om.

– Ja en viss rutin har vi. Nu får många av de yngre chansen på seniornivå medans vi har spelat ganska länge i herrlaget. Så lite erfarenhet har vi fått, säger Jansson.

Hur känner du, är det naturligt att större ansvar nu när laget är rekordungt?

– Det är naturligt, det är inget jag tänker på att jag måste ta mer ansvar. Om man har Cederberg i laget så känner man att det är han man ska ta efter och lära sig av. Men är alla yngre är det lättare att göra sin egna grej och försöka lära ut till de yngre spelarna. Det är ofta så att i de här åldrarna så ser de yngre upp till de äldre och då blir det naturligt att jag bara kör på, medans de yngre kanske ser upp till mig och de andra som är lite äldre i laget.

Vad betyder det här för din utveckling när du får ta det här ansvaret?

Det är inget tillgjort att jag tar ett stort ansvar. Utan jag brukar snacka mycket på planen generellt. Så det känns väldigt naturligt och det känns avslappnat och jag kan göra min grej till 100%.

När ni satt truppen och såg att medelåldern skulle hamna på 18,5. Hur gick tankarna inför försäsong och inför seriestart?

– Först kändes det lite tunt, några hade erfarenhet från förra året och då snackar jag om våra 99:or. Sedan har 98:orna någon säsong och helt plötsligt blev dom bland de äldre i laget. Stommen är från 98-99 kullen, säger Jesper Gräf och fortsätter.

– Det kändes lite tunt till en början. Men vi kände när vi drog igång inomhus att det ser rätt bra ut. Så det gällde att vi skulle hålla upp farten och speeden vi har så kunde vi säkert skrälla mot några lag. Vi har sagt att vi skulle ta ett läroår till och bara köra. Sedan har det givetvis gått över förväntan.

Johan Jansson, du som är spelare, hur upplever killarna att det är så ung spelartrupp?

– Jag tror inte vi tänker så mycket på hur det ska gå, vi har inte så mycket förväntningar på oss själva. Vi är bara ett gäng som tycker att det är grymt kul att spela innebandy. De vi vet att vi kan göra och som man kanske inte kan göra i någon annan trupp är att vi orkar springa mycket. Så vi försöker hålla upp ett högt tempo hela tiden. Och det här med förväntningar så känner jag att vi fick mer spets när Niclas Elofsson kom tillbaka och när det blev klart att Linus Gräf skulle spela med en dubbellicens så var det såklart en jätteförstärkning.

Nu är vi ett par omgångar in i serien och Arboga ligger tvåa i tabellen. Vad är förklaring till er succéstart?

– Det är kanske en överraskning att vi ligger så högt. Man vet aldrig hur de andra lagen är innan man mött dem. Man ser lite under Sverigespelen och så, men vi var nöjda med våra resultat. Vi spelade ganska bra mot division-1 lag under försäsongen. Sedan har det bara rullat på och det har gått skitbra, säger Jesper Gräf och fortsätter.

– Efter det så har både Niclas Elofsson och Linus Gräf kommit tillbaka och bidrar med lite stabilitet, eller ganska mycket stabilitet tycker jag. Framför allt defensivt. Så jag tror de här yngre som toppar poängligor kan spela ut lite mer, de har inget hok på sig. De har några äldre som gör grovjobbet så kan dom spela loss. Jag tror att det gör jättemycket för deras poängskörd.

Känner du samma sak, Johan?

– Jag tror att alla tar för sig mycket och det är ingen press alls på vart vi ska hamna. Vi har inga förväntningar på oss, det är skönt att känna det och bara köra på och då blir det mer fokus på det som vi kan påverka i spelet. Istället för att tänka på slutresultatet ska bli.

Vad tror ni krävs för att ligga kvar i toppen av tabellen och fortsätta att störa de andra lagen i serien?

– Jag tror att det krävs jättemycket. Vi kan aldrig tro att vi är ett topp 2-3-lag. Då kommer det gå åt helvete, säger Johan och fortsätter.

– Det vi gjort bra är att vi gnuggar bra i försvarsspelet. Vi hade en match på försäsongen där vi förlorade med 2-13 eller något. Sedan snackade vi om att vi behöver släppa bollen tidigare och försöka hålla i bollen mera inom laget. Men det är även viktigt att stå upp högt i försvarsspelet. Fortsätter vi inte med det kommer det att skita sig, det gäller att jobba stenhårt hela tiden. Det är svårt, det har bara gått sex matcher.

Hur tror ni att motståndarna upplever att möta er med det här unga laget?

– Jävligt jobbiga, säger Jesper Gräf med ett skratt– innan han fortsätter:

– Otroligt jobbiga. Vi är som ett gäng bålgetingar och kör delvis med press när vi känner att det är läge och då spelar det ingen roll vem som har bollen, utan då kör vi.

Om ni ska lyfta några styrkor med att vara ett ungt lag, vad lyfter ni då?

– Det är farten, det är en bisvärm. Kan vi få bisvärmen åt rätt håll så är den jättejobbig, säger Jesper.

– Jag tycker också att det blir väldigt lite gnäll vid motgångar, det blir alltid det men det känns som vi bara kan köra på. Det är inga tjurskallar i laget utan vi bara kör på, säger Johan Jansson.

Vad är svagheterna då?

– Det är om det börjar hacka lite i motorn, det kan bli dalar, säger Jesper. Vi tränare jobbar hela tiden med att ha en beredskapsplan om det börjar knacka lite. Det är så med unga spelare och när det går bra är det kul. Men när det går emot så är det inte så kul längre.

Att ni har ett ungt lag är både intressant och kul, men vad som är häftigt är att laget dessutom endast består av egna produkter. Vad tror ni att det har för betydelse av framgången?

– Jag är övertygade att det har betydelse. Det är det som är hela grejen känner jag. Alla känner alla och alla har växt upp ihop och spelat med varandra vid något tillfälle från att de vart 6-7 år, säger Jesper.

– Ofta när vi plockat in någon spelare utifrån så har det varit en duktig spelare, med all rätt. Men när vi nu inte har det utan alla kommer från samma klubb så kommer man överens tillsammans på ett annat sätt, det blir tajt, avslutar Johan Jansson.

Annons