Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1950-talet i ny kostym hos Janita

Visst är det vitt! Och titta en gång till! Det är 1950-talets detaljer som fått nytt liv i den tidstypiska trean på Gideonsbergsgatan.

– Jag köper mycket på Tradera, säger Janita förklarande. Sedan kommer ett tillägg med förtjusning: ”Jag älskar Tradera”.

Å ena sidan känns det som tiden stannat i lägenheten. På ett bra sätt. Å andra sidan är stilen också modernt lantlig, utan att bli krystad i en lägenhet.

– Visst köper jag nya saker, men jag gillar verkligen att köpa sådant med karaktär, med historia, säger hon.

Hemmet går i milda pastellfärger och grå toner. Detaljer med mer färg står ut, som bokhyllan i köket, fylld med sprakande kokböcker.

– Matporr, säger Janita, skrattar och fortsätter:

– Jag ser hyllan med böckerna som en inredningsdetalj. Och visst använder jag böckerna. Jag tycker mycket om att baka och inspireras av Leila Lindholm och hennes kök.

Janita rekommenderar tre recept i en kokbok av Paolo Roberto. Och så visar hon en färgsprakande fruktinläggning som varvar bär, vit rom och socker. Den vilar i kylen fram till jul och serveras då med grädde.

Janita berättar om möblerna i köket. Hörnskåpet har hennes pappa som är möbelsnickare gjort.

– På de här stolarna satt jag hos mormor, från det att jag kunde sitta själv, berättar Janita om köksstolarna.

Så småningom fick hon ta över stolar och bord av mormor och har gjort dem till sina med ny färg.

Detsamma gäller lampan med tre skärmar. De virkade originalskärmarna får vila i källaren, medan Janitas nyinköpta pryder sin plats i vardagsrummet.

Vad är det då hon tilltalas av i 1950-talets estetik, som så mycket i hemmet anknyter till?

– Det är nog det pastelliga och de rundade formerna. Jag är inte något stort fan av teak, men stilen tycker jag om och målar gärna om.

Viktigt för Janita är också balansen, det får inte bli för många möbler, luftigheten måste bibehållas.

Hyresfastigheten på Gideonsberg är från sena 1940-talet.

I trean har Janita Strutz och sambon Johan Engström trivs i nio år, och för drygt sex år sedan föddes sonen Jonathan och familjen bor kvar i samma lägenhet.

– Den är ljus, och att det är fönster åt tre håll gör att den upplevs som större. Det tar tre minuter att gå till mataffären, det är centralt men inte mitt i smeten, och vi är nöjda med hyresvärden, säger Janita som svar på hur det kommer sig att de bott kvar så länge.

Efter olika projekt, uppfräschningar och angenämt småfix kan Janita (som kallar sig pedantiskt lagd) med glädje säga att hon är nöjd med hemmet.

– Jo, jag är mycket nöjd. Nu är det som jag vill ha det. Dessutom är det lättstädat och det är bra när man har fyra katter.

Sambon är inte lika intresserad av inredning, som Janita, men sonen Jonathan har ögon för detaljer.

– Han ser till och med om jag har köpt en ny ljuslykta!