Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20.30 ser det mörkt ut

Vill du skicka ett budskap till makthavarna om att verka mot klimatförändringar? Släck dina lampor mellan klockan 20.30 och 21.30 i kväll, lördag.

Då infaller WWF:s, Världsnaturfondens årliga symbolhandling Earth hour. Förra året deltog uppskattningsvis 4,8 miljoner svenskar och i år väntas ännu fler delta.

Inte bara privatpersoner engagerar sig i att mörklägga Västerås för klimatets skull.

Friskolan I ur och skur Misteln (årskurs F-6) har haft en temadag inför Earth hour i anslutning till undervisning om rymden.

– Barnen har fått tre olika uppgifter. En var att fundera kring hur klimatet kan bli i framtiden. Andra uppgiften var att rita av en hand och prata om vad värme och

energi är, och att skriva klimatsmarta tips i handavtrycket. Vi avslutade med att låta barnen göra egna ljus av bivax, berättar läraren Ann-Christine Nilsson.

Bivaxljus är det som WWF rekommenderar som mest miljövänligt att tända

i manifestationsmörkret.

Kommunen deltar genom att släcka belysningen i Stadshustornet, gatubelysningen innanför Cityringen, delar av Lillåudden, kraftvärmeverkets torn, Mälarenergis och Vafabmiljös anläggningar och återbruk.

– Vi är med för att visa att engagemanget finns och att vi är många som vill förändra och gemensamt gör något för att visa det, säger Elisabeth Unell (M) kommunstyrelsens ordförande.

Mimer har under veckan ställt ut lådor med värmeljus i sina fastigheter på Lillåudden för att väcka hyresgästernas uppmärksamhet.

Att släcka fastigheterna kräver en del jobb i sig både i förberedelser och vid halvnio-slaget. 

– Nej, man kan inte bara släcka ner med en knapp, vi kommer vara på plats med personal. Och för dem som behöver röra sig ute i mörkret kommer vi ha personal med ficklampor och pannlampor i området, säger Eva Favaro marknadschef på Mimer.

Förhoppningen är att så många som möjligt ska släcka och även intilliggande

bostadsrättsföreningar har hakat på för att stadens utpost i Mälaren ska läggas i beckmörker.

Flera organisationer, Västerås stift och ett antal företag deltar också.