Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 meter högt rådjur på Stora torget: ”En häftig attraktion mitt i stan”

Västerås har fått en ny 20 meter hög symbol. En jätteskulptur av ett rådjur har uppförts på Stora torget. Skulpturen är i samma stil som de smärre rådjur som funnits de senaste somrarna på gatorna i Västerås.

– Helt underbart att rådjuret har kunnat komma upp så snabbt, säger Tony Lorenzi, som också tackade de arbetare från Västerås stad som hade arbetat hårt för att få upp rådjuret under lördagen. Invigningen ska ske klockan 15 i dag, söndag. Tre kommunalråd och två oppositionsråd går in från påskledigheten för att leda ceremonin.

Tony Lorenzis idé blev tidigt förankrad bland Västerås främsta beslutsfattare och har också talat med representanter från de flesta av Västerås politiska partier. Han säger att han inte hade några problem med att sälja in idén:

– Jag kunde snabbt skönja en positiv inställning till skulpturen bland beslutsfattare, säger han.

Rådjursskulpturen ingår i Västerås stads renovering av Stora torget och kommer att stå där permanent.

Rådjuret är ihåligt, men det ska inte förbli tomt. Framöver ska en konstnärlig ateljé och utställningslokal finnas inne i djurets mage. Tony Lorenzi är nöjd med att rådjuret inte bara är en skulptur, utan också en byggnad med en konstnärlig funktion:

– Många konstnärer behöver en ateljé, samtidigt som de har ett behov av att på närmare håll studera god konst. Rådjurens mage ska vara konstruerad som en öppen ateljé som nås via en stege monterad vid rådjurets ända. Det vore toppen att på så sätt kunna förena nytta med nöje och bidra med en ordentlig plats för lokala konstföreningar och gallerier, berättar Lorenzi med entusiasm i rösten.

Utställningslokalerna ska vara klara till sommaren, så ännu är rådjurets mage tom.

Maria Fors, Västerås Citysamverkan, har känt till idén sedan några månader. Hon säger att hon gillade projektet från början:

– Det känns extra kul att staden ser positivt på Lorenzis idé. Jag tror att det kan bli väldigt positivt för den lokala handeln med en så häftig attraktion mitt i stan som lockar till sig folk, säger Maria Fors.

Ett problem löstes tidigt: Statyn kunde komma upp så snabbt, eftersom den inte behövde bygglov, en process som annars hade tagit längre tid. Byggnadsdelen, rådjurets mage, är så liten att den räknas som ett Attefallshus, som bara kräver ett enkelt ja från byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden sa ja i torsdags.

Torghandeln hotas inte av rådjuret. Torgförsäljarna och deras kunder kommer att få plats under och bredvid det stora rådjuret. Även EU-marknaden och eventuella tivoli kommer att få plats på torget, även om exempelvis höga pariserhjul och andra höga attraktioner inte kan förekomma, eftersom de kan riskera att krocka med rådjurets mule.

Förslaget kan verka överraskande, men är egentligen en del av en lång konstnärlig tradition i Sverige. Stora skulpturer finns på många torg, runt om i landet, även om de flesta skulpturer är från 1700-, 1800- eller början av 1900-talet.

Men det finns också mer moderna exempel. Det närmaste är utan tvekan den stora skulptur av Thore Skogman-figuren Kalle Västman som stod på torget i Hallstahammar fram till år 2003.

Just Västman-statyn kan vara en varning inför rådjursbygget i Västerås, eftersom den ruttnade inifrån på grund av fukt. Statyn hamnade till slut på soptippen.

Men den risken finns inte med rådjuret. Rådjuret är av vattenbeständigt material, uppger Tony Lorenzi.

Under inledningssäsongen kommer rådjuret att vara vitt, men risken finns att väder och vind kommer att göra ytan grå eller beige med tiden. Därför lämnar Tony Lorenzi frågan öppen om inte rådjuret ska kunna färgläggas under kommande år.

Ett färglagt rådjur skulle i så fall likna den stora dalahäst som står vid Avesta. Kanske får Västerås och hela Västmanland därmed sin rådjurs-motsvarighet till grannlänets berömda häst.

Men hur kommer det att tas emot av västeråsarna? Meningarna har varit ganska delade om de små rådjur som redan funnits sommartid i centrum. Många glada barn har under åren klättrat på sin favoritbambi, samtidigt som en del vuxna debattörer skrivit arga insändare mot hela idén. Hur reagerar de på ett jättedjur på Stora torget? Detta återstår att se.

När VLT besökte torget på lördagen stod redan några västeråsare och gapade över den stora nya attraktionen.

– Kul! Den är söt! ropade en liten flicka, medan hennes båda föräldrar var tysta av överraskning.

Men en äldre man var mer skeptisk och sa på bred västmanländska:

– Ska det där verkligen vara nödvändigt?

UPPDATERING: Nu har VLT avslöjat att det gigantiska rådjuret på torget bara var ett aprilskämt.