Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22-årig västeråsflicka VM-segrarinna i hambo!

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Västerås är inte bara EM-stad. Vi kan hävda oss i VM också! Nyligen avgjordes VM i hambo i Hälsingland, och segrare blev 26-årige Olle Backman, Stockholm, och Christina Andersson, 22, Västerås.

Tyvärr försvarade paret mälardrottningens färger, varför Västerås kom lite i skymundan. Men det kan inte hjälpas. Vi har i alla fall en världsmästarinna!

VLT:s hambo-safari hälsade på hos nyblivna apoteksteknikern Christina (Akad. sjukhuset i Uppsala nästa anhalt) på tisdagen, och hon var förstås glittrande glad över framgången.

På granntomten vid Idrottsvägen - en lämplig adress i VM-sammanhang - raggade fotogragen upp entrepenör Folke Norström som inte hade något emot några hamboturer med mästarinnan på grusvägen.

Över 220 par ställde upp i VM och det gällde att dansa från Hårgaberget till Järvsö, över tio mil.

Det vore förstås människoplågeri att dansa sig fram hela vägen, även om det skulle finnas blåbärssoppa vid kontrollerna. Mellan de olika etapperna fick hamboiterna åka buss.

Detta hindrar inte att det var svettigt i överkant. Många säckade ihop redan i början, ty det är faktiskt inget latmansgöra att dansa 400 meter på asfaltväg eller i en kvart på gräsvall.

VM-segrarinnan tillhör Västerås folkdanslag, men i fortsättningen blir det Ungdomsringen i Uppsala. Hon har tidigare varit med i dansbalett, men avancerad hambo har hon ägnat sig åt bara något år.

- Men var säker på att jag ska fortsätta. Det gäller att försvara titeln!, säger hon. Men i svettigaste laget var det faktiskt.

Dansandet började klockan 8 och var inte avslutat förrän klockan 22.

Glädjande nog var det ungdomliga inslaget stort. Hambo är inte längre någon njutning för enbart pensionärer.

Olle Backman är gammal i gamet. Ifjol blev han tvåa men hade då en annan partner.

- Måste man träna mycket för att orka med ett sånt här konditionsprov.

- Man kan ju inte gärna hålla på och dansa hambo dan i ända, och därför har jag förbättrat spänsten genom löpträning . . .

Några jättegager utgick inte till segrarna, som är så tvättäkta amatörer att de borde finna nåd t.o.m inför Olympiadens gudar.

300 kronor, en urna modell större i keramik och så en bärkasse full med delikatesser! Men det väsentliga är ju inte priset utan glädjen över att få vara med och hävda sig i hambosvängen.

Publikintresset kunde man inte klaga på. 30 000 kantade vägarna och evenemanget bevakades av bland annat 150 utländska journalister.