Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22-åring slipper fängelse

En 22-årig man från Västerås får sitt ettåriga fängelsestraff ändrat till låga dagsböter efter en dom i Svea hovrätt.

I januari i år slog polisen till mot en 22-årig mans lägenhet i norra delarna av centrala Västerås. Där satt lägenhetsinnehavaren samt ytterligare två män och en kvinna i 20-årsåldern och delade upp ett större haschparti på 400 gram. Ytterligare 400 gram hittades senare. 

De dömdes till varierande fängelsestraff på upp till ett år.

Tre av de dömda har nu fått straffen fastställda av Svea hovrätt.

Den nu aktuelle 22-åringen - som inte är identisk med den 22-årige lägenhetsinnehavaren - befann sig inte i lägenheten vid polisens tillslag.

Tingsrätten fann ändå att det fanns bevis - främst telefonsamtal -  för att han var inblandad i haschhanteringen och dömde honom till ett års fängelse. Svea hovrätt gör en motsatt bedömning; visserligen finns det omständigheter som är besvärande för honom, men hans historia och tolkningar av vad som sagts pekar inte ut honom otvetydigt.

Därför frias han från haschbrottet. Han döms dock till lägsta möjliga dagsböter - 30 à 50 kronor, sammanlagt 1500 kronor, för att han en dag på hösten 2009 ertappades narkotikapåverkad.

En av hovrättens nämndemän var skiljaktig beträffande straffet för kvinnan. I stället för fem månaders fängelse ville nämndemannen ha straffet villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.