Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

26 barn hitsmugglade

Varannan vecka kommer flyktingbarn från Afghanistan eller andra länder och söker asyl direkt i Västerås.Hittills i år har 26 barn kommit på det sättet. Staffan Jansson (S) misstänker organiserad smuggling.

– Ett jättestort problem, vi vet inte hur vi ska hantera det, säger Staffan Jansson som är ordförande i individ- och familjenämnden.

Det är socialsekreterarna som slagit larm till politikerna. Så kallade transitboenden för flyktingbarn är fullbelagda. Det närmaste finns i Örebro. Västerås har varken platser i Iggebyvillan eller i familjehem. Var ska vi placera nästa ungdom? Vad gör vi på sikt? var frågor som togs upp vid ett möte.

Sedan 1 januari har 26 ensamma flyktingbarn dykt upp i Västerås. 80–90 procent är pojkar, de flesta frånAfghanistan. Andra har flytt från Uganda, Somalia, Eritrea och Tunisien.

– Flera har en lapp i handen där det står Västerås, säger Barbro Svensson, chef för integrationsenheten.

Barnen kommer till Västerås med buss eller tåg. Någon har stått på trappan till Iggebyvillan, andra har kommit till en skola eller gått direkt till polisen. En pojke tog kontakt med en dam i Vasaparken. Ofta är barnen, som är cirka 16–17 år, hungriga och smutsiga.

– De har dumpats någonstans och hittar sätt att ge sig tillkänna, säger Gunilla Norrthon, handläggare för ensamkommande flyktingbarn. Hon menar att det är ett storstadsfenomen som nu nått Västerås. Andra jämförbara kommuner har intesamma tillströmning.

Vid ankomsten förhörs barnen hos polisen. De anmäls till Migrationsverket som asylsökande och får sedan kontakt med socialtjänsten. De får något att äta, lite rena kläder och möjlighet att duscha.

Hittills har socialtjänsten lyckatshitta provisoriska platser åt de hitsmuggladebarnen men nu är det svårt.

Västerås har ett .avtal med Migrationsverket om 16 platser för att ta emot flyktingbarn.

– Det mottagandet ärplanerat och fungerar bra, säger Staffan Jansson.

De insmugglade barnen kommer utanför det planerade mottagandet.

Migrationsverket menar att Västerås, som ankomstkommun, ska ordna boendet för dem.

– Vi vill följa vårt avtal och det bör Migrationsverketockså göra, säger StaffanJansson kritiskt.

Han tänker nu kontakta regeringen och ordna ett krismöte i Västerås.

Richard Svanegård påMigrationsverket säger att det är skillnad på att vara anvisningskommun och ankomstkommun.

– Kommunen har ansvar för ensamkommande flyktingbarn som ger sig till känna där. Det är reglerat i lag, säger han.

Han förstår att Västerås nu ställs inför stora utmaningar.

– Det är smugglarna som styr var barnen släpps av.Troligen finns någon kontakt i Västerås som är inblandad i smugglingen.

Richard Svanegård säger sig vara beredd att komma till Västerås för att diskutera situationen.