Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

27-årig man åtalad för våldtäkt mot flicka

En 27-årig man har åtalats för våldtäkt mot barn på asylboendet i Westsura herrgård. Teknisk bevisning talar starkt för att mannen är skyldig.

Våldtäkten ska ha ägt rum natten mellan den 9 och 10 juni i en bastu- och duschbyggnad på Westsura herrgårds område.

Mannen var fram till i går häktad misstänkt för försök till våldtäkt mot en 13-årig flicka. Att brottsrubriceringen nu har skärpts till ett grövre brott beror på resultatet från den tekniska undersökningen.

– Mannens sperma har påträffats i flickans vagina. Det finns också skadedokumentation som stödjer målsägandes berättelse, säger åklagaren Helena Lundgren, som menar att bevisningen är stark.

– Bilden av hur det gått till har vuxit fram. Flickan har varit chockad och inte kunnat lämna en hundra procent fullständigt detaljerad redogörelse över de kritiska ögonblicken. Men den tekniska bevisningen stödjer nu uppgifterna om att det är frågan om en fullbordad våldtäkt,

Det finns inga vittnen till själva händelsen, utan det är den tekniska undersökningen tillsammans med flickans egen berättelse som ligger till grund för åtalet.

Flickan har ingen koppling till vare sig asylboendet eller till den 27-årige mannen.

– Det var en slump som förde henne dit, säger Helena Lundgren.

Enligt Lundgren ska mannen ha betvingat flickan till samlag genom dragande och fasthållande.

– Men det har inte varit någon misshandel i form av slag och liknande, säger Helena Lundgren.

27-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna. Mannens advokat Jacob Asp har tidigare tvivlat på att bevisningen mot hans klient skulle räcka till åtal.

– Jag tror knappt det räcker till åtal, om åklagaren sitter inne med något som hon ännu inte presenterat, sa Jacob Asp när VLT talade med honom den 26 juni i år.

Resultatet från den tekniska undersökningen kom som en överraskning.

– Ja, utifrån hans berättelse till mig. Resultat från teknisk undersökning är ett starkt bevisvärde. Jag ska träffa honom i dag (läs i går) och jag vill ha en rimlig förklaring av honom hur hans DNA kunnat påträffats på flickan, säger Jacob Asp som inte utesluter en förklaring som kan fria mannen från skuld.

– Det kan vara fel på DNA-provet, det har hänt tidigare, säger han.

VLT har sökt enhetschefen på Migrationsenheten i Västerås, Ulrik Åshuvud, som dock är ledig och inte har kunnat gå att nå. Han har tidigare varit försiktig med att uttala sig eftersom han vill få mer fakta i målet först.

Enligt Ulrik Åshuvud har den man som nu är misstänkt för våldtäkt mot barn inte tidigare visat några tecken på psykisk ohälsa eller våldsamt beteende. Han har heller inte varit i kontakt med polisen tidigare.