Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2xNilsson (FP): Orättfärdigt

Den 6 augusti angriper Jan Rejdnell Folkpartiets toppkandidater i Västerås, Roger Haddad och Ragnhild Källberg, för att de ”vill behålla alla kommunala bolag i strid med vad Folkpartiet liberalerna anser på riksnivå”. Samtidigt som han anklagar dem för ”avsaknad av ideologisk grundsyn” talar han om att det stora kommunala fastighetsbolaget Mimer bör förbli kommunalt.

Rejdnell kritiserar att Västerås stad som ägare till Mälarenergi tar ut vinst. Men detta är affärsmässigt helt korrekt och kommer dessutom den kommunala kärnverksamheten till godo. Att som Rejdnell blanda ihop Mälarenergis kunder med stadens skattebetalare genom att kompensera skattebetalarna genom att sänka taxorna på fjärrvärme är varken affärsmässigt eller demokratiskt. Det skulle dessutom kräva ytterligare ett kommunalt bolag med uppgift att minimera bolagens skatt för att användas till att subventionera fjärrvärme. Skulle alla de som inte har fjärrvärme och Mimers hyresgäster verkligen acceptera att subventionera villaägarnas fjärrvärme?

Rejdnell bygger sitt angrepp med en folkpartistisk riksdagsmotion, vilken helt riktigt radar upp nackdelar som kommunala bolag kan föra med sig, som att kommuner i bolagsform driver verksamheter som lika bra eller bättre sköts av privata aktörer. Det finns även exempel på rena avarter, som att kommuner skickar in skattemedel i kommunala bolag.

I Folkpartiet i Västerås har vi sedan många år motarbetat allt sådant och fortsätter med det. I princip delar vi Folkpartiets rikspolitiska linje. I praktiken kan kloka kommunpolitiker i undantagsfall dra en annan slutsats. Det vore till exempel dumt att sälja Mälarenergi.

Företaget skulle då hamna i händerna på någon av de stora drakarna på energiområdet och den lilla konkurrensen på energiområdet skulle bli än mindre. Exempel från stora kommuner som sålt sina energibolag tyder inte på att det blivit billigare för konsumenterna utan tvärtom.

Det är rent ut sagt orättfärdigt att anklaga Roger Haddad och Ragnhild Källberg för avsaknad av ideologisk grundsyn och för att gå emot partiets program. Dessutom är det inte de två ensamma som bestämmer politiken i Folkpartiet i Västerås. Det gör partiets medlemmar i demokratiskt ordnade former.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel