Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 000 nya bostäder byggs bakom Centralstationen i Västerås: "Gränsen mellan Mälaren och innerstaden ska suddas ut"

Kungsängen – den nya stadsdelen bakom Centralstationen kan få upp till nya 3 000 nya bostäder. "Gränsen mellan Mälaren och innerstaden ska suddas ut" säger projektledaren Lennart Gustafsson på Västerås stad.

Från Björnövägen till Hamngatan planeras bostäderna. Den nya stadsdelen mellan Kungsängsgatan och järnvägen har ett A-läge.

– Det är kort och gott nära till allting; centrum, kommunikationer och Mälaren, säger Lennart Gustafsson.

Kostnaden för att förvandla ett obebyggt område till en helt ny stadsdel landar på över 1 miljard kronor.

– Tillgängligheten ska öka när man binder ihop innerstaden och Mälaren. Det ska bli en levande stadsbild 24 timmar. Som det är i dag finns inte många vägar att ta sig ner till vattnet. Det är en barriär som ska byggas bort.

Tanken är att det blir både hyresrätter och bostadsrätter. Snittet på huskropparna är fem våningar, men det blir både högre och lägre hus.

Lennart Gustafsson räknar med att 6  000 invånare kan ha flyttat in när bostäderna står färdiga. När det är klart kan han inte svara på, men det handlar om på många års sikt.

– Delar av området är nog klart om drygt tio år, men inte hela Kungsängen. Det är en stor utveckling. I dag bor ju ingen där, säger han om det över 50 hektar stora området.

Är det inte risk att det blir ett miljonprogram med så många bostäder på liten yta?

– Det vill vi förstås undvika. Det blir varierad bebyggelse och inte 2000 bostäder som ser likadana ut. Och att inte alla bostäder byggs på en gång bidrar till variation när det växer fram, säger han.

Tror du att bostadsbehovet kommer att fortsätta öka stort i Västerås?

– Det går i cykler och är väldigt svårt att säga. Kommunens målsättning är 1000 nya bostäder per år (under mandatperioden) och nu behövs den takten.

Varför har planerna inte tagit form tidigare?

– Bra fråga. Jag kan faktiskt inte svara på det.

I dag håller flera företag till i byggnader på området. Tingsrätten och Skattemyndigheten lär inte flyttas. Friidrottshallen och Friskis o svettis ned mot Björnövägen har också stora byggnader.

Hur blir det generellt med företagen på området i framtiden?

– Det kan mycket väl bli så att man behåller befintliga byggnader och bygger bostäder runt om, det får man se om de behöver flytta, säger Gustafsson.

Men – som VLT tidigare rapporterat – blir det inte bara bostäder i den nya stadsdelen.

Läs också: G rävtag för hotell och kontor

Parkeringshus, kontor, butiker – och framför allt ett nytt resecentrum ligger med i den första etappen. Fastighetsbolaget Klövern bygger sedan tidigare ett hotell och kontor bakom stationen.

Läs också: Bättre för cyklister vid nya stationsområdet

Lennart Gustafsson är försiktig med tidsplanen, men en målsättning är att kunna börja bygga resecentrum med intilliggande kontor årsskiftet 2018/19.

Det kan på ännu längre sikt bli fler bostäder på Mälarsidan om Kungsängsgatan. Reningsverket på Gasverksgatan har en så kallad luktzon på 200 meter, men den komma att minska till hälften om man bygger in luktkällorna.

Om det blir aktuellt kan fler bostäder byggas där.

Framtiden för Lantmännens 63 meter höga silo diskuteras också. En flytt av verksamheten till hamnen och att den byggs om till bostäder är tänkbart.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.