Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300-talet i protest mot utvisning av afghanska barn

Torggatan fylldes i lördags av demonstranter som protesterade mot att ensamkommande flyktingbarn avvisas från Sverige.

Annons

Sedan en vecka tillbaks genomförs demonstrationer mot svensk flyktingpolitik runt om i Sverige. Organisationer, föreningar och nätverk sätter tillsammans ner foten mot vad man anser en omänsklig flyktingpolitik.

I Västerås samlades demonstranter med plakat, flaggor, manifest och instrument för att protestera mot utvisningar av särskilt barn till Afghanistan och för att tillsammans kräva en humanare flyktingpolitik. Talare avlöste varandra, teaterskådespel framfördes och talkörer skallade mellan väggarna:

-No border, no nation; stop deportation.

Barn som barn, svensk eller afghan.

Mer rättvisa, sluta utvisa.

Den som flyr har inget val.

Nätverket Tillsammans i Västra Västerås som menar att allt hårdare bedömning tillämpas i asylärendenen krävde ett tydligt värnande av barns rättigheter.

-Många ungdomar som äntligen fått en trygg fristad i Västerås, Skultuna och Sala eller andra kommuner i Västmanland, som börjat skolan och rotat sig, fått en ny familj och nya vänner riskerar nu att utvisas, menade Tillsammans i Västra Västerås.

-Runt om i Sverige och i Västerås med omnejd finns det flera ensamkommande flyktingar, barn som riskerar att skickas tillbaka till krig, våld och osäkra miljöer. Vi kräver att den nya asyllagen rivs upp, att EU:s avtal för massutvisningar skrotas och att de flyktingar som sökt skydd i Sverige får stanna.

Även privatpersoner återfanns bland demonstranterna.

-Vi är här privat för att visa solidaritet. Vi håller inte helt med att Afghanistan är ett säkert land, sade Annika Karlsson och Linda Andersson.