Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 varslas från Bombardier i Västerås

250 tjänstemän och 50 kollektivanställda varslas om uppsägning i Västerås när Bombardier ska minska personalstyrkan med totalt 7 000 anställda.

Läs mer: Möten om uppsägningar

- Vi känner oss orättvist behandlade, säger Anders Carlson, ordförande i europeiska rådet inom Bombardier tillika anställd på Bombardier Transportation i Västerås.

För tillfället är han i Berlin, där huvudkontoret ligger, och informerar om de planerade neddragningarna.

- Man är väldigt besviken. Transportation går ganska bra, och om man skött företaget och satsat sina kort bättre hade Bombardier inte hamnat i den här sitsen. Det är problem inom flygsidan och vi känner att vi får betala för det, säger Anders Carlson.

Totalt varslas 7 000 personer om uppsägning, varav 300 i Västerås.

- I dag har vi lagt ett varsel på 300 personer. Det handlar om 250 tjänstemän och 50 kollektivanställda, och det här är en del av ett globalt rationaliseringsprogram, säger Pär Isaksson, kommunikationschef på Bombardier Sverige.

Läs mer: Nytt bolag kan sätta press på Bombardier

Hannes Lyckholm, ordförande för Sveriges ingenjörer vid Bombardier Transportation i Västerås, berättar att det är en "dämpad stämning" på företaget just nu.

- Som största fackförbund med 450 medlemmar kommer vi att drabbas hårt. Tyvärr var det här ganska väntat då företaget drar ner i alla delar av världen där vi har verksamhet, säger han.

Vid tidigare neddragningar har, menar Hannes Lyckholm, företaget sagt upp personal enligt en modell som inte gynnat facken.

- Jag är positiv den här gången. Företaget ska nu följa Las (Lagen om anställningsskydd) och turordningsreglerna. Därför blir spelreglerna tydligare och vi inom facket får vara med och påverka.

Sveriges ingenjörer kommer att hålla ett medlemsmöte under eftermiddagen med anledning av neddragningarna.