Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

36 miljoner till lantbrukare i länet för miljöinsatser

Från och med fredag betalas stöd och ersättningar för 2017 ut till lantbrukare. I Västmanland innebär det en sammalagd summa på ungefär 36 miljoner kronor som betalas ut den här veckan för de insatser som gjorts för miljön.

Jordbruksverket och länsstyrelserna betalar ut stödpengar till lantbrukare för 2017 från och med 20 oktober.

Det handlar bland annat om återbetalning av stödpengar som dragits av till EU:s reserv för kriser inom jordbruket, gårdsstöd, nötkreatursstöd, miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion.

Till att börja med sker delutbetalningar i oktober, sedan slututbetalas bland annat gårdsstöd den 8 december.

Först ut är ersättningar för landsbygdsprogrammet, vilket innefattar insatser som lantbrukare gjort för att stödja en hållbar ekonomisk, ekologisk och social utveckling av landsbygden. Sammanlagt betalas 36 miljoner kronor för miljöersättningar till lantbrukare i Västmanland som förstärker betesmarkernas och slåtterängarnas natur- och kulturmiljövärden, stimulerar hållbar odling, minskar läckage av växtnäring, ökar den ekologiska produktionen och till jordbrukare som är aktiva i områden som har sämre förutsättningar för att odla.

Ersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet för åren 2014-2020. Pengarna kommer från både EU och från Sverige.