Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

400 måste byta adress när gatunamn ändras

I Hallstahammar och Kolbäck finns det tio dubbletter av gatunamn – men inte länge till. Ordet ”Södra” läggs till framför namnen i Kolbäck och ”Norra” läggs till i Hallstahammar.

I och med namnbytet får närmare 400 personer adressändra. Gatorna det handlar om är Hantverkaregatan, Idrottsvägen, Kapellgatan, Lyckovägen, Prästgårdsgatan, Strandvägen, Vikingagatan, Villavägen, Västeråsvägen och Ängsvägen.

Att dessa gatunamn finns i både Kolbäck och i Hallstahammar innebär en säkerhetsrisk, menar kommunstyrelsen som tagit fram förslaget om namnändringen. Bland annat kan räddningstjänst och ambulans åka till fel kommundel, något som kan få allvarliga konsekvenser. Det är även lätt för taxiförare eller besökare att hamna fel när de ska till någon av adresserna.

Därför beslutade kommunstyrelsen den 7 juni att gatunamnen skulle ändras. Gatorna i Kolbäck kommer att döpas om till Södra följt av nuvarande namn och gatorna i Hallstahammar kommer att ändras till Norra följt av nuvarande namn.

Men innan detta beslut togs var det en del velande. I slutet på maj beslutade nämligen Kultur- och fritidsnämnden att endast Kolbäcksnamnen skulle ändras – något som bland annat Kolbäcksbon Sigge Synnergård (L), tyckte var fel.

– Att det bara skulle ändras i Kolbäck kändes inte bra. Det är mycket ”Störst går först”-tänk vad gäller Hallstahammar. De i Kolbäck skulle kanske retas upp.

Han är nöjd med kommunstyrelsens nya beslut som innebär att även gatunamnen i Hallstahammar ska ändras.

– Det känns bra. Jag tycker att det blev rättvist så här, det mest riktiga.

Först var han emot namnändringar över huvud taget.

– Ja, för jag har inte hört om några problem med att gatorna finns på två ställen. Men om nu någon skulle åka fel vid en utryckning så vill jag inte vara en orsak till det.

Anna-Greta och Nils Jansson är två av dem som tvingas byta adress. De har bott på Lyckovägen i Kolbäck i nästan 45 år.

– Vi har varit med om att folk har åkt fel men det är ytterst sällan. Det var en som skulle leverera varor hit som först hade kört till Hallsta, säger Nils Jansson.

Varken han eller Anna-Greta tycker att det är en sådan stor sak att behöva byta adress. Men de är glada över att det blir en namnändring på båda orterna.

– Ibland känner vi oss lite undanskuffade här i Kolbäck så det känns bra. Dessutom är det mer logiskt att ha både Södra och Norra, säger Anna-Greta Jansson.

Åke Cabander, som har bott på Hantverkaregatan i Kolbäck i 39 år, håller med.

– Ska det bytas så ska det bytas på båda ställena.

Han har varit med om en felkörning en gång.

– Det har blivit fel vid ett tillfälle på 39 år så det är ju inte så ofta. Då var det var en mäklare som hade kört efter gps och hamnat i Hallsta.