Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

41-åriga kvinnan misstänks formellt för mordet på sin drunknade ex-make

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Kammaråklagare Johan Fahlander i Västerås delgav på torsdagen den 41-åriga kvinnan, som misstänks för sommarstugemordet, misstanke om mord på sin tidigare make. "Min klient förnekar brott", säger 41-åringens advokat Amanda Hikes.

Den 41-åriga kvinnan sitter just nu häktad misstänkt för att ha varit delaktig i mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma – ett brott som polis och åklagare tror att hon utförde tillsammans med sin 18-årige sambo.

Kvinnan var tidigare gift med en man som i augusti i fjol hittades drunknad i Hjälmaren, bara ett stenkast från den sommarstuga där mordet och mordförsöket förövades i somras. Till en början avfärdades mannens död som en olyckshändelse men en före detta polis, numera utredare på försäkringsbolaget If, fattade misstankar när kvinnan försökte få ut miljonbelopp i livförsäkring på sin före detta make (paret hade hunnit skilja sig vid tiden för mannens dödfall).

En rad mystiska omständigheter kom fram under försäkringsbolagets utredning – bland annat att kvinnan kan ha försökt förgifta sin man på en utlandsresa genom att ge honom ett okänt ämne via en spruta, varvid mannen blev mycket sjuk.

Försäkringsutredaren började också misstänka att namnteckningen på livförsäkringen var förfalskad, att det var den 41-åriga kvinnan som skrev under med sin make namn på ansökan om livförsäkringen. If vägrade därför att betala ut pengarna till kvinnan efter mannens död.

Efter det mycket omtalade sommarstugemordet, då den 41-åriga dottern och hennes 18-årige sambo till sist greps och delgavs misstanke om mordet och mordförsöket, började polisen rikta sina misstankar även mot hennes ex-makes drunkning.

Under hösten delgavs kvinnan först misstanke om grovt bedrägeri och urkundsförfalskning sedan åklagaren också kommit fram till att han trodde att kvinnan förfalskat mannens namnteckning på livförsäkringsansökan.

Den 15 november grävdes mannens kropp upp från sin viloplats på en kyrkogård på Värmdö utanför Stockholm. Åklagare Johan Fahlander ville att en ny obduktion skulle göras för att se om några bevis kunde hittas för att mannen mördats och inte dött en naturlig död efter en olycka.

Åklagarmyndigheten skickade vid 13.30 ut ett pressmeddelande om att den 41-åriga kvinnan delgivits misstanke om mord på sin tidigare make. Johan Fahlander förklarade:

– Kvinnan har förhörts i dag den 1 december och har i samband med förhöret delgivits att hon är skäligen misstänkt för mord på maken. Hon förnekar brott.

Om det är uppgifter som framkommit efter obduktionen på ex-makens kropp som ligger bakom beslutet att delge kvinnan misstanke om ytterligare ett mord vill åklagarmyndigheten inte gå in på, men det ligger givetvis nära till hands att dra den slutsatsen.

Den 41-åriga kvinnans advokat Amanda Hikes bekräftar att hennes klient förnekar brott.

– Det är ju en lägre grad av misstanke som föreligger. Mer kan jag inte kommentera saken i det här skedet, säger Amanda Hikes.

Kvinnans advokat Amanda Hikes säger till P4 Sveriges Radio Västmanland att 41-åringen nekar till att ha mördat sin ex-make. Amanda Hikes poängterar att kvinnan är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

– Det tyder på att det inte förmodligen finns så mycket bevis mot henne kan man tänka sig, säger Amanda Hikes till P4 Västmanland.

Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If, välkomnar beskedet att kvinnan även misstänks för mord på sin förre man.

– Det tyder ju på att vi kanske har haft rätt i att framhärda i att polisen borde öppna upp en förundersökning, för det tog ju väldigt lång tid annan de valde att göra det, säger Caroline Uliana till P4 Västmanland.

Läs också:

TV: Ex-makens grav öppnas

Åklagarna begär fortsatt häktning

Polisen fortsätter att dyka efter bevis

41-åringen delgiven misstanke om bedrägeri

41-åringen misstänks ha försökt muta häktesvakt

41-åringen nekades öppna ett HBV-hem