Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

42-åring åtalas för mord

På morgonen den 23 september i år hittades en 44-årig man död på marken vid Kraftverksgatan i Västerås. Nu åtalas den 42-årige man som misstänks ha dödat 44-åringen.

Åklagaren väljer att åtala 42-åringen för mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Enligt vad åklagaren anser utrett har 42-åringen bragt 44-åringen om livet någon gång under natten mellan den 21 och 22 september i ett torp längs riksväg 66 ungefär en och en halv mil från Västerås.

Obduktionen visar att 44-åringen avlidit efter yttre våld av sparkar och slag, samt islag – det sistnämnda skador som uppstår när man faller eller knuffas mot golv, väggar eller föremål. Våldet har enligt åtalet orsakat bland annat hjärnskador och blödningar. Den direkta dödsorsaken uppges vara kvävning sedan 44-åringen andats in blod som uppstått då hans näsben krossats.

42-åringen åtalas också för brott mot griftefriden, alltså att han flyttat 44-åringens döda kropp. Först genom att dra kroppen till en bil, därefter försöka placera den i baksätet och när detta misslyckats placera den i bagageutrymmet. Kroppen har sedan körts till Kraftverksgatan, dragits ur bilen och lämnats på marken.

Efter brottet har 42-åringen enligt åtalet försökt städa undan spåren efter gärningen genom att riva ner tapeter, måla och flytta ut och elda upp en soffa där 44-åringen befunnit sig under delar av den misshandel som lett till hans död.

Vidare har 42-åringen eldat upp en golvlucka från den stulna bil 44-åringen transporterades i – åklagaren åtalar också 42-åringen för bilstöld eftersom han anser sig kunna bevisa att den aktuella bilen stulits redan i årsskiftet 2010-2011 och sedan dess använts av 42-åringen.

Den 26 september påträffades bilen på Kvistbergavägen i Tillberga. Dessförinnan visar fotografier som åklagaren kommer att visa för tingsrätten att bilen falskskyltats och tvättats i en biltvätt.

42-åringen åtalas också för att - vilket inte har samband med mordåtalet – ha stulit två husvagnar. En den 14-15 juli vilken påträffades den 25 september, och en den 24-25 augusti. Den senare har 42-åringen enligt åklagaren satt eld på vid sitt torp den 21 september, endast dagar före mordet.