Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 år i rymden firas

Den 12 april är det precis 50 år sedan Jurij Gagarin som första människa tog sig utanför jordens atmosfär.

Över hela världen firas jubileumsdagen, och i Stockholm bjuder Tekniska museet in sina besökare till en dag med Gagarin-tema i rymdutställningen NASA - A Human Adventure.

Den 12 april 1961 lyfte Jurij Gagarin i en Vostok 1-raket till en omloppsbana 17 mil ovanför jordens yta. Efter försök med både apor och hundar blev Gagarin den första människan i rymden. Resan blev startskottet för ett gyllene årtionde för människans framfart i rymden. Bara tre veckor senare var USA klara för Mercuryprogrammets första bemannade färd.

Tisdagens 50-årsjubileum firas över hela jorden - och på den internationella rymdstationen ISS. Tekniska museet ordnar specialvisningar med särskilt fokus på det ryska rymdprogrammet i utställningen NASA - A Human Adventure. Förutom föremål från amerikanska NASA kan man hitta rysk rymdproviant, den sovjetiska månroboten Lunakhod, en Sputnikmodell och filmklipp och bilder från de första uppskjutningarna.

Tekniska museet

Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 323 398 besökare 2010.