Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 miljoner till slussens utredning

Trafikverket har beviljat Sjöfartsverket 50 miljoner för en miljökonsekvensbeskrivning av utbyggnadsplanerna för slussen i Södertälje.

Det är det första konkreta steget mot en utbyggd sluss som, tillsammans med muddring av farleden och diverse andra arbeten, möjliggör 160 meter långa och 23 meter breda fartyg med sju meters djupgående i Mälaren.

När miljökonsekvensbeskrivningen är klar – den planeras pågå både 2011 och 2012 – kommer Trafikverket att fatta nytt beslut om projektets genomförande.

Syftet med utbyggnaden är inte bara att större fartyg ska nå Mälaren så färre lastbilstransporter behövs – en utbyggd sluss innebär också att Mälaren lättare kan avtappas vid översvämning.

Kostnaderna beräknas till 1,5 miljarder kronor. Västerås stad har satsat 70 miljoner. Slussen kan tidigast vara klar år 2015.