Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

55-åring försökte lura bank på pengar

En man från Surahammar har dömts för att med falska handlingar ha försökt ta ut en stor summa pengar på Swedband i Lammhult i Växjö.

Växsjö tingsrätt dömde 55-åringen till åtta månaders fängelse för försök till grovt bedrägeri med hjälp av urkundsförfalskning.

I slutet av maj i år blev 55-åringen och hans kumpaner, en 45-åring från Södertälje, en 42-åring från Avesta och en 40-åring från Timrå, tagna på bar gärning av polisen när de försökte lura banken. 45-åringen dömdes endast till skyddstillsyn, 42-åringen till ett års fängelse och 40-åringen till åtta månaders fängelse.

Alla inblandade har olika berättelser om hur de hamnat i samma stad. Men tingsrätten bedömer ingen av berättelserna som trovärdig, utan menar att samtliga dömda färdades gemensamt i bil från Nyköpingsbro till Lammhult i syfte att lura banken på pengar.

I Lammhult gick 42-åringen in på banken och försökte med falsk legitimation och personuppgifter tillhörande en annan person göra ett kontoutdrag.

I 42-åringens mobiltelefon såg polisen att han mottagit sju samtal från 55-åringen under tiden han var på banken. SMS-meddelandena talar emot 55-åringens historia om att han inte kände till 42-åringens avsikter, eftersom de påvisar oro och irritation över att 42-åringen inte kom tillbaka till bilen efter bankbesöket. 55-åringen har heller inte kunnat förklara varför han tillsammans med 42-åringen åkte från en stad till en annan.

55-åringen finns under 49 avsnitt i belastningsregistret. Han är mestadels dömd för trafikbrott, men även för bedrägeribrott.