Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

55-åring försökte lura bank på pengar

En man från Surahammar har dömts för att med falska handlingar ha försökt ta ut en stor summa pengar på Swedband i Lammhult i Växjö.

Annons

Växsjö tingsrätt dömde 55-åringen till åtta månaders fängelse för försök till grovt bedrägeri med hjälp av urkundsförfalskning.

I slutet av maj i år blev 55-åringen och hans kumpaner, en 45-åring från Södertälje, en 42-åring från Avesta och en 40-åring från Timrå, tagna på bar gärning av polisen när de försökte lura banken. 45-åringen dömdes endast till skyddstillsyn, 42-åringen till ett års fängelse och 40-åringen till åtta månaders fängelse.

Alla inblandade har olika berättelser om hur de hamnat i samma stad. Men tingsrätten bedömer ingen av berättelserna som trovärdig, utan menar att samtliga dömda färdades gemensamt i bil från Nyköpingsbro till Lammhult i syfte att lura banken på pengar.

I Lammhult gick 42-åringen in på banken och försökte med falsk legitimation och personuppgifter tillhörande en annan person göra ett kontoutdrag.

I 42-åringens mobiltelefon såg polisen att han mottagit sju samtal från 55-åringen under tiden han var på banken. SMS-meddelandena talar emot 55-åringens historia om att han inte kände till 42-åringens avsikter, eftersom de påvisar oro och irritation över att 42-åringen inte kom tillbaka till bilen efter bankbesöket. 55-åringen har heller inte kunnat förklara varför han tillsammans med 42-åringen åkte från en stad till en annan.

55-åringen finns under 49 avsnitt i belastningsregistret. Han är mestadels dömd för trafikbrott, men även för bedrägeribrott.

Annons