Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

6 000 riskerar mista jobben på Nordea: "Det är för att säkra vår långsiktiga konkurrenskraft"

6 000 anställda och konsulter får lämna bankkoncernen Nordea. Det meddelar banken i samband med att en delårsrapport redovisas.

Enligt Nordeas vd Casper von Koskull ska åtgärderna vara ett sätt att stärka bankens konkurrenskraft på marknaden.

"För att säkra vår långsiktiga konkurrenskraft planerar vi att minska antalet anställda och konsulter med minst 6 000, varav cirka 2 000 är konsulter", skriver von Koskull i kvartalsrapporten.

I delårsrapporten framgår att Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1 090 miljoner euro i det tredje kvartalet. Ett något sämre resultat än väntat.

Räntenettot steg till 1 185 miljoner euro. Rörelseintäkterna totalt landade på 2 373 miljoner euro vilket är en minskning jämfört med förra året.

Kostnaderna ökade tillö 1 204 miljoner euro men kreditförlusterna minskade till 79 miljoner euro.

Vd Casper von Koskull kommenterar delårsrapporten:

”Trots ökande geopolitiska risker och obalanser i ekonomin ser vi en fortsatt synkroniserad tillväxt på våra hemmamarknader. Marginalerna förblir stabila, även om den sedvanliga återhämtningen i efterfrågan på företagsrådgivning efter semesterperioden uteblev. Kostnaderna utvecklades enligt plan och kreditkvaliteten förbättrades som förväntat. Kärnprimärkapitalrelationen låg kvar på 19,2 procent, och bufferten steg till 180 punkter, den högstanivån någonsin."

Casper von Koskull noterar att investeringarna börjar bära frukt, som han uttrycker det, och att det är dags för nästa fas, där det gäller att få ner konstnaderna och öka effektiviteten".

"Denna transformation hade inte varit möjlig utan vår starka balansräkning och robusta affärsmodell. Underkommande år ska vi realisera skalfördelar genom att ta våra ”centres ofexcellence” till nästa nivå och skapa operativ effektivisering och automatisering. Därför behöver vi gå vidare med en kulturtransformation till en organisation där syftet och värderingarna är vägledande. Detta skifte ska hjälpa oss bli nummer ett bland jämförbara banker sett till kundnöjdhet.”

Frågan är hur Nordeas planerade flytt av huvudkontoret till Finland kommer att påverka framtiden?