Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

60 000 för hörselskada

En i dag 35-årig västeråsare får 60000 kronor i ersättning av staten för att han skadades under militärtjänstgöringen, ”lumpen” år 1997.

Olyckan inträffade i mars 1997 då västeråsaren var 20 år gammal. Han deltog i slutövning med skarp ammunition, bland annat sköts med granatgevär, alltså ett pansarvärnsvapen där en granat skjuts ur ett grovkalibrigt eldrör som kan bäras av en soldat. Vapnet är mycket högljutt.

Västeråsaren råkade illa ut, och hamnade bara några meter intill granatgeväret när det avfyrades. Ljudet från granatgeväret gav västeråsaren en hörselskada som blev bestående.

Kammarkollegiet, som sköter utbetalning av skadestånd, har nu efter att skadan konstaterats bestående i form av en femprocentig invaliditet, funnit att 35-åringen är berättigad till 60000 kronor i ersättning. Beslutet kan överklagas.