Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

60 ensamkommande pojkar har försvunnit i länet

En kartläggning som gjorts bland landets kommuner visar att 1829 barn som kommit till Sverige som flyktingar de senaste tre åren har avvikit och försvunnit. Bland dem har 60 pojkar försvunnit i Västmanland.

Annons

Hela 4,3 procent av de ensamkommande flyktingbarnen som anvisats till kommuner i Västmanland mellan 2013 och maj 2016 har registrerats som avvikna.

Det framgår i rapporten "På flykt och försvunnen" som presenterades i dag, torsdagen den 17 november.

Länsstyrelserna har på uppdrag av regeringen kartlagt hur vanligt det är att barn som kommer till landet som ensamkommande flyktingar försvinner. Syftet är att ta reda på varför barn försvinner och hur det kan förhindras.

I maj 2016 var 1829 barn registrerade som avvikna i Migrationsverkets statistik, som också visar att många av dem som har avvikit de senaste åren fortfarande inte har påträffats (70 procent).

Barn från länder som sällan beviljas asyl avviker i större utsträckning.

Kartläggningen visar också att försvinnanden är vanligare bland barn med vissa medborgarskap. Barn från länder som sällan beviljas asyl avviker i större utsträckning.

De vanligaste medborgarskapen bland barnen som har försvunnit i Västmanland var Afghanistan, Marocko och Somalia. De är i åldrarna mellan 16-18 år och uppåt. Den största gruppen är över 18 år, vilket beror på att åldern har skrivits upp i efterhand av Migrationsverket. Totalt har 60 personer avvikit i länet och alla var pojkar.

Enligt kommunerna är avslag på asylansökan, och rädsla för att få avslag, de vanligaste orsakerna till att ensamkommande barn avviker.

I Västmanland svarar Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Surahammar och Västerås att de har haft barn som avvikit. Flera av kommunerna svarar också att det saknas rutiner för att hantera fenomenet.

Fagersta kommun har inte svarat på enkäten.

Läs också den här artikel i VLT: 300-talet i protest mot utvisning av afghanska barn

Läs också den här artikel i FP: "Alla har samma rättigheter"