Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

62 rum och kök löser inte bostadsbristen

I dag öppnar Ikea Sveriges nyaste varuhus på Erikslund. Alla invånare i Västerås kommer att få nya möjligheter att fylla sina hem med produkter till sovrum, vardagsrum och kök.

De kommer även att mötas av en världsnyhet bland Ikeas möbelutställning – en autentisk lägenhet på 67 kvadratmeter från Skanska och Ikeas boendekoncept BoKlok.

Dess värre har inte alla ett hem att inreda i bostadsbristens Sverige. Under 15 år har BoKlok utvecklat över 4 000 hem, varav en fjärdedel är hyresrätter. Men det räcker inte.

Bostäder är som bekant navet till ett väl fungerande samhälle och det är hög tid att vi alla tar vårt ansvar kring bostadsfrågan. Utan ett ökat utbud av bostäder finns det en övervägande risk att Västerås blir mindre attraktivt som etableringsort för företag.

Verkligheten ser annorlunda ut för alla som i dag har någon form av samhällsbärande funktion som poliser, förskolelärare, undersköterskor, lärare med flera. Var ska de bo bekvämt, hyfsat nära stadens centrala delar och ändå få pengar över till annat än sitt boende?

För denna stora grupp människor är det få som bygger nya bostäder i dag. Mark för bebyggelse av nya bostäder är en bristvara och priserna för marken tenderar att dra iväg på säljarens marknad. Vi måste bygga fler bostäder till de många människorna för att möta de krav som skapas i och med den rekordstora generationsväxling som Sverige står inför.

I dag byggs det en försvinnande liten andel bra bostäder till ett bra pris i Sverige. Det som byggs är för de rika. Detta är inte en hållbar utveckling. Speciellt inte om städer som Västerås ska attrahera och behålla arbetskraft, studenter och inte minst de viktiga industriföretagen.

BoKlok bygger på Skanskas och Ikeas idé om att alla ska ha rätt till ett funktionellt boende till en låg månadskostnad. Vi gillar även blandade upplåtelseformer för en mer levande boendemiljö. Men framför allt gillar vi att utveckla kvalitativa bostäder som många människor har råd med.

Byggindustrin får rättmätig kritik för låg produktivitet. Vi på BoKlok försöker att lösa problemet med en industrialiserad och specialiserad produktionsapparat. Detta innebär ökad effektivisering, minskade produktionskostnader och bättre kvalitet genom att de bästa komponenterna blir standard. Det innebär ofta att tiden mellan markköp och inflyttning är mindre än ett år.

Detta är vårt sätt att ta ansvar för en ökad och snabbare bostadsproduktion. Det är också vårt sätt att visa att vi gillar läget. Men bostadsbristen för samhällsbärarna kommer tyvärr att finnas kvar om inte fler gör detsamma.

För att vi ska kunna öka tillväxten och kunna bygga mer behövs att fler följer dagens byggregler, snarare än att hitta på egna lokalt. Vi efterlyser långsiktighet, tydlighet och enhetliga spelregler. Vi behöver även en mycket större samverkan mellan byggbolagen, kommunala tjänstemän och politiker för att möjliggöra byggandet av fler bostäder.

Vi vill därför bjuda in de kommunal beslutsfattare i Västerås som vill öka bostadsbyggandet till en konstruktiv och prestigelös dialog i dag på Ikea Västerås. Tillsammans med er vill vi förstärka samhällsutvecklingen och skapa förbättrad livskvalitet för invånarna i Västerås.

För att öka produktiviteten och bygga billigare bostäder med bra kvalitet behöver vi varandra. Vi är helt övertygade om att en stor del av lösningen är ett ökat samarbete mellan kommunerna, ledande beslutsfattare samt byggindustrin.

Ett nytt Ikeavaruhus är inte lösningen på bostadsbristen, men kanske kan det ändå vara en viktig signal på att vi måste börja skapa hemmen som möblerna ska fylla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel