Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

64 miljoner i underskott för flygplatsen

Artikel 2 av 2
Västerås flygplats
Visa alla artiklar

Revisorerna vill inte bevilja ansvarsfrihet till hela den gamla styrelsen och inte till förre VD:n Anders Gärdström.

Västerås flygplats gjorde under 2016 ett underskott på cirka 64 miljoner kronor. En anledning är avtalet med Nextjet som kostade drygt 14 miljoner att säga upp, vilket VLT har rapporterat om.

Revisorerna vill inte bevilja så kallad ansvarsfrihet för de styrelseledamöter som var med och fattade besluten om Nextjet-avtalet.

Det gäller förstås också den tidigare styrelseordföranden Lena Söderberg och den tidigare tillförordnade vd:n Anders Gärdström som anses ha agerat så oaktsamt att det finns risk att de skadat bolaget.

– Revisorerna kommer med allvarlig kritik. Det är bekymmersamt, men inte förvånande, säger Jesper Brandberg (L) som länge har varit kritisk till hur flygplatsen har styrts.

Han anser nu att ägaren, Västerås stad, måste gå på revisorernas linje och inte bevilja ansvarsfrihet.

– Styrelsen har kostat stora pengar för skattebetalarna. De som suttit i styrelsen har inte varit vuxna uppgiften. Avtalet med Nextjet är bara en av många märkliga saker.

Sedan några veckor sitter han själv i flygplatsstyrelsen.

– Jag tycker det är mycket märkligt att en del ledamöter sitter kvar sedan förra året, inte minst med tanke på denna allvarliga kritik. Jag anser att det blir för svårt att jobba tillsammans i styrelsen med ledamöter som gjort sådana fel. Jag tycker att de som sitter kvar från förra året borde avgå direkt.

– Kommunstyrelsens majoritet bör också fundera över sitt agerande förra året. Den handlingsplan som styrelsen fick var orealistisk från början, säger Jesper Brandberg.

Läs även: Revisorer utreder flygplatsbolagets avslutade affär med Nextjet

Läs även: Flygplatsbolaget i Västerås säger upp avtalet med Nextjet

Läs även: Miljonavtal för flyglinje till Västerås

Läs även: Teljebäck vägrade svara på frågor om flygplatsavtalet